28 april 2017 In de media

De verloren finales van Vitesse

Vitesse gaat voor de vierde keer op voor de KNVB-beker. De drie eerdere finales vormen hoogtepunten met een zwart randje in de Arnhemse clubgeschiedenis.
1912: Haarlemse furie

Op 26 mei 1912 is Vitesse de underdog. Maar bij de Arnhemse club zijn de verwachtingen hooggespannen, omdat MVV, Go Ahead Eagles VOC zijn verslagen. Haarlem is evenwel te sterk. In Amsterdam winnen de Noord-Hollanders met 2-0.

Vitesse valt in de hoofdstad eigenlijk door de mand. Het is aan international en topkeeper Just Göbel te danken dat de schade beperkt blijft. Göbel redt op alles. Maar de Haarlemse furie is Vitesse te machtig en rechtsbinnen Houtkooper wordt de man van de match. Hij scoort voor rust en treft na de hervatting nog eens doel.

1927: Kater op Monnikenhuize

In juni 1927 moet het dan gebeuren. Vitesse is dan een topteam in het oosten van Nederland. Er is hoop, ook omdat de finale in de eigen thuishaven wordt afgewerkt.

Maar er volgt een deceptie op Monnikenhuize. Het Haagse VUC, de Voorwaarts-Utile Dulci Combinatie, is met 3-1 te sterk. Op weg naar de finale worden Watergraafsmeer (9-2), LFC (4-2 in Leiden), HBS (3-0), Enschede (4-2 in Enschede) en Stormvogels (3-2 in Utrecht) weggezet. Maar eenmaal in de eindstrijd ontbreekt de overtuiging.

1990: De pingel van Van den Brom

In 1990 gaat Vitesse voor de derde keer in de clubhistorie op voor de KNVB-beker. De Arnhemse club trekt twintigduizend aanhangers mee naar De Kuip. Maar de prijzenkast blijft leeg. Het is het verhaal van de penalty’s.

PSV komt na 75 minuten vanaf de stip op 1-0 door Stan Valckx. Hij krijgt de strafschop, nadat doelman Raimond van der Gouw een fout van Roberto Straal moet herstellen met een overtreding op Flemming Povlsen. Daarmee lijkt de buit binnen voor PSV, maar in de slotfseconden verdient Straal een pingel.

Het wordt de nachtmerrie van John van den Brom. In blessuretijd moet hij zijn meerdere erkennen in penaltykiller Hans van Breukelen.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: