24 oktober 2014 In de media

De voetbalkaart van Vitesse en Nederland

Woon je in een Vitesse-wijk? Hoe zijn de fans van Vitesse verspreid over de regio of het land? De Nederlandse supporterskaart laat het zien.
De Twentsche Courant Tubantia heeft de spreiding van alle seizoenkaarthouders van 34 betaaldvoetbalclubs online in beeld gebracht.

Dat levert een interactieve kaart op internet op waarmee je zelf kunt bekijken waar je geel zwarte medesupporters of aanhangers van andere clubs wonen.

Voor het samenstellen van de supporterskaart vroeg De Twentsche Courant Tubantia alle betaaldvoetbal­organisaties naar de postcodes van hun seizoenkaarthou­ders in het afgelopen seizoen. Met hulp van KNVB Expertise, het cen­trum voor onderzoek en kennismanagement, zijn de gegevens in kaart gebracht.

Iedere week bezoeken 1 op de 85 Nederlan­ders een wedstrijd in de eredivisie. In Europa scoort alleen de hoogste klasse in het dunbevolkte Noorwe­gen hoger.

Opvallend is dat Vitesse door de jaren heen naast een regionale uitstraling ook meer landelijke aanhangers heeft gekregen. De fans van Vitesse wonen ver­spreid ook door het land. Er zijn opvallend veel seizoenkaarthouders van de Vitesse in de regio's Utrecht, Den Bosch en Apeldoorn.

Hiaat op de kaart is het ontbreken van de seizoen­kaarthouders uit het grensgebied met Duitsland. Net over de grens bij Arnhem wonen veel Nederlanders die met grote regelmaat GelreDome bezoeken.

Bekijk de kaart en maak je eigen Vitesse-analyse!
 

Klik op de kaart voor de digitale, interactieve versie
 
Supportersvereniging Vitesse / Afb Tubantia

Hoofdsponsor: