2 augustus 2017 In de media

De voorspelbare top 10 onzin die je zaterdag te horen krijgt

De Supportersvereniging Vitesse heeft besloten om zaterdag maar een kleine bus naar stadion De Kuip te sturen om een protestactie vanuit het uitvak mogelijk te maken.
Bij de supporters van alle clubs in de eredivisie leeft het besef dat het onrecht dat de KNVB de Arnhemse supporters dit seizoen aan doet, hen in toekomst ook kan treffen, mocht hun club de KNVB-beker winnen. Vandaar dat supportersverenigingen van alle eredivisieclubs zich solidair hebben verklaard en met twee personen in clubshirt aanwezig zijn. Zij maken een gezamenlijk statement tegen de KNVB uit onvrede over het ontvangen van slechts 1200 kaarten, het wegstoppen van de bekerwinnaar-supporters in het uitvak in een door de KNVB-georganiseerde wedstrijd en het opleggen van een verplichte buscombi.
 
De KNVB heeft tot nu toe nog steeds niet officieel gereageerd in de media. Slechts persvoorlichter Van Nijnatten gaf een kort interview aan FoxSports waarin hij de bal bij Vitesse neer probeerde te leggen. Vitesse ‘had niet opgelet’ tijdens een overlegmoment en was ‘akkoord’ gegaan met de nieuwe opzet. Een argument waarop zijn KNVB-directeur Decossaux tijdens de AVBV-vergadering van de eredivisieclubs gelijk bakzeil moest halen omdat dit helemaal geen voldongen feit bleek.
 
U gaat zaterdag meer onzin vanuit Zeister zijde horen. Vandaar dat we ze maar voorspelbaar alvast voor u op een rijtje zetten.
 
‘Vitesse is, net zoals alle andere clubs, vooraf akkoord gegaan’
 

Onzin. Slechts drie clubs zaten met de KNVB oriënterend rond de tafel. Twee andere zijn gebeld en de rest ontving een informatie mail en werd de mogelijkheid geboden vragen te stellen. Van een akkoord was geen sprake, zoals de KNVB met schaamrood op de kaken tijdens de AVBV-vergadering moesten toegeven. Daarmee ging ook persvoorlichter Van Nijnatten (zie hierboven) redelijk onderuit.
 
‘De KNVB heeft Vitesse 2500 kaarten aangeboden’
 

Dat klopt. Echter… pas nadat zonneklaar was dat de Rotterdamse driehoek niet meer dan 1200 Arnhemse supporters toe zou laten. Bovendien zouden de supporters dan óf verspreid (1200 uitvak + 1200 neutraal vak) zitten óf Feyenoord zou met vakken Feyenoord-supporters moeten gaan schuiven, wat organisatorisch én uit veiligheidsoverwegingen van meet af aan op deze korte termijn onmogelijk bleek. Een ‘genereus aanbod’ van de KNVB dat bij voorbaat als wassen neus betiteld kan worden.
 
‘De KNVB heeft de wijziging tijdig aangelopen’
 

De hele nieuwe opzet is een haastklus geweest van het niveau broddelwerk. Bovendien zijn de diverse mogelijke betrokkenen veel te laat geïnformeerd. Feyenoord is op dat vlak glashelder veroordelend richting KNVB geweest en kon met moeite de zaak intern rondbreien en georganiseerd krijgen. Bovendien verzuimde de KNVB om de wedstrijd op de evenementenagenda van de steden van de (op dat moment) potentiele landskampioenen te zetten. Stad Rotterdam werd pas in april (!) geïnformeerd. Is het dan vreemd dat de Rotterdamse driehoek met al zes(!) evenementen in dat (speel)weekend niet in staat was om meer capaciteit vrij te maken?
 
‘We hebben als KNVB de alternatieven onderzocht’
 

Onzin. Tijdens het overleg KNVB – Feyenoord – Vitesse – Rotterdamse driehoek werd duidelijk dat de KNVB al vroegtijdig op de hoogte was van de problematiek rondom het beperken van Vitesse-supporters en heeft geen alternatieven onderzocht. Er is zelfs gericht deze vraag gesteld ‘waren andere speeldata mogelijk?’ Dat was voor de KNVB geen optie want het antwoord was ‘deze wedstrijd is de seizoenopening en dat blijft zo’.
 
‘Wij kunnen als KNVB Feyenoord
niet verplichten om…’
 

Stop maar!
Wat het onderwerp ook is waarbij dit als argument wordt gebruikt, het is klinkklare nonsens van de KNVB. De voetbalbond is en blijft namelijk de organisator en verantwoordelijke voor deze wedstrijd. Het argument ‘thuisrecht weggegeven’ gaat dan ook niet op. Dat een Rotterdamse driehoek geen extra capaciteit in wil zetten en Feyenoord door de haastklus nauwelijks ruimte had om aanpassingen in het stadion door te voeren, doet daar niet aan af. Er is maar één verantwoordelijke voor deze wedstrijd: de KNVB! En die heeft willens en wetens de Vitesse-supporters laten stikken.
 
‘De KNVB heeft inspanning verricht om naar oplossingen te zoeken’
 

Toegegeven, de KNVB is vier keer aangeschoven tijdens overleg met de betrokken partijen. Maar dat is ook hun taak en normaal bij dit soort geplande overleggen. Overigens zijn zij pas naar Arnhem gekomen toen zij het verwijt van de SV Vitesse kregen “Geef gewoon aan als we het niet kunnen oplossen of jullie niet bereid zijn, dan weten wij waar we aan toe zijn en kunnen daarnaar handelen”. Overigens kwam de KNVB-vertegenwoordiger tijdens een laatste ultieme poging om in Rotterdam nog tot een oplossing te komen pas binnen toen het overleg al afgelopen was. Maar dat geheel terzijde.

"De bekerwinnaar wordt op minimaal net zo’n gastvrije en toegankelijke manier ontvangen als clubs bij de vorige edities van de Johan Cruijff Schaal"

Bovenstaande quote hebben wij niet verzonnen. Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal, laat het optekenen op de KNVB-website in het artikel over de nieuwe aanpak van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

De KNVB verstaat onder 'net zo gastvrij ontvangen als bij de vorige edities' het wegstoppen van de bekerwinnaar-supporters in het uitvak, het niet eerder gangbare opleggen van een buscombi en het aantal supporters beperken tot 1200. Deze gênante vorm van 'gastvrijheid' kan niet in een groter contrast staan tot de ontvangsten van de bekerwinnaar supporters in het verleden. Vandaar dat we bedankt hebben voor zoveel gastvrijheid.
 
‘Komende edities krijgt de bekerwinnaar minimaal 5000 kaarten’
 

Pas op je tellen, voetbalclubs en haar supporters! Tijdens de AVBV-vergadering is het globale aantal ‘3000 tot 5000 kaarten’ genoemd. Een toezegging die 17 van de 18 clubs deed bewegen om alsnog voor de statutenwijziging te stemmen van de nieuwe opzet. Uiteraard was Vitesse tegen. Maar het zijn geen harde toezeggingen, staan niet in concreet aantal op papier en is zo voorlopig een wassen neus. En ‘minimaal 5000’ is al helemaal niet hard want dat is zo niet genoemd tijdens de AVBV-vergadering. Het aantal dat in de media terechtkwam en niet door de KNVB herroepen noch genuanceerd.

De eredivisie clubs hebben het nog niet allemaal door, hun supportersverenigingen wel. Vandaar dat zij zich solidair hebben verklaard met de actie van de Vitesse-supporters.

‘Volgend jaar doen we het anders’
 
Wellicht. De Supportersvereniging Vitesse en Vitesse hebben de zaak op scherp gezet. Het zal komend seizoen ongetwijfeld anders gaan en dan is onze Arnhemse strijd niet helemaal voor niets geweest. Maar de Vitesse-supporter heeft er helemaal NIETS aan en is hopeloos door de Nederlandse voetbalbond KNVB genegeerd.
 
‘KNVB-directeur Decossaux heeft de mail van de Supportersvereniging Vitesse beantwoord’
 

Klopt met een hele dikke ‘maar’. De Supportersvereniging Vitesse heeft de enige zittende KNVB-directeur Jean-Paul Decossaux op 20 juni op zijn persoonlijke KNVB-mailadres aangeschreven en op de hoogte gesteld van de eis voor 2500 kaarten, inclusief het verzoek om te reageren. Vervolgens was het totale zendstilte en geen enkele reactie vanuit Zeist. Op 24 juli, zes weken na aanschrijving, heeft de SV een reminder per mail gestuurd en de verbazing uitgesproken dat een KNVB (interim) directeur niet reageert. Vervolgens twee dagen later, inmiddels 26 juli, een antwoord. Vol met de bekende en op dat moment allang weerlegde argumenten. ‘Betere, vernieuwde opzet, clubs waren akkoord’ enz. Uiteraard ontbrak de dooddoener “we gaan nog evalueren” niet. Overigens reiken wij de toekomstige bekerwinnaar alvast de op mail vastgelegde quote aan “ook wij willen dat de aanhang van de bekerwinnaar een substantieel deel van het stadion moet kunnen bezetten”, voor wat het waard is.
 
Directeur Decossaux was er niet vies van om de Vitesse-supporters een forse trap na te geven. Eerst maar even de prioriteiten van de directeur: “Wat we nu hebben is een vol stadion, veel belangstelling van media, een mooi goed doel als de Johan Cruijff Foundation en ook op financieel gebied is de JCS-nieuwe stijl interessanter geworden voor beide clubs”. Heel mooi, maar wat mist u in deze opsomming: juist! De term ‘supporters’ en dat hebben de Vitessenaren aan den lijve ondervonden.
 
Even terugkomen op de trap na. We quoten weer: “Maar, nogmaals, een betere verhouding tussen beide supportersgroepen had dit nieuwe initiatief in een beter daglicht geplaatst en blijft ons doel voor de toekomst.” We helpen meneer Decossaux even uit zijn beperkte droom. De verstandhouding tussen Feyenoord- en Vitesse-supporters is prima. We zijn het niet altijd met elkaar, en de gang van zaken bij de clubs eens, maar dit argument heeft helemaal níéts, maar dan ook helemaal NIETS met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal te maken. Wij hebben dan ook per mail om verduidelijking van die zin gevraagd. Die kwam niet meer. Wel een Out of Office: de afzender was tot 25 augustus op vakantie. Hij zal de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal dan waarschijnlijk ook niet als prioriteit beleven in het Nederlandse voetbal.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: