31 maart 2010 In de media

De financiele middenmoot: Vitesse

Hoe was dit seizoen het technische beleid van de clubs in de Eredivisie? Voetbal International onderzocht of er enige continuiteit was, waar de clubs de spelers vandaan halen en hoe de selecties qua leeftijd en lengte in elkaar zitten. De conclusie is dat de maaste clubs leven bij de waan van de dag. Vitesse:

 

Verleden
De laatste vijf seizoenen eindigde Vitesse steeds tussen de zevende en de twaalfde plaats. Toch was er altijd sprake van pieken en dalen. Een grillige prestatiecurve hoort op de één of andere manier bij de club. Vorig seizoen kostte een slechte start aan trainer Hans Westerhof zijn baan. Zijn opvolger Theo Bos loodste de ploeg daarna met een indrukwekkende reeks wedstrijden naar de middenmoot.

Aan het einde van het seizoen verloor Vitesse aanvaller Ricky van Wolfswinkel aan FC Utrecht en linksback Nicky Kuiper aan FC Twente. Het leverde de club 3,5 miljoen euro op die nauwelijks werd geherinvesteerd. Handelshuis Vitesse gebruikte dat traditioneel door de gaten te dichten in het budget

Heden
Vitesse is de enige ploeg in de Eredivisie zonder routinier van 31 jaar of ouder in zijn selectie. Typisch. Een speler van die leeftijd is natuurlijk niet door te verkopen. De club betaalt de prijs voor dat beleid op het veld. Trainer Bos is opgezadeld met een selectie zonder enige hiërarchie, een verzameling eilanden waarbij de coach als een politieagent de orde moet handhaven.

Vitesse is de club die Nicky Hofs koopt, terwijl Delibor Stefanovic net is vastgelegd en de club duidelijk een ervaren verdedigende middenvelder nodig heeft. Waarom? Omdat er toevallig sponsors waren gevonden die bereid waren het geld voor Hofs op tafel te leggen. In Arnhem heerst de waan van de dag en het opportunisme van de sponsors.

Toekomst
Vitesse heeft wel oren naar de komst van Roy Makaay. De spits begon zijn carrière in Arnhem en is aan het einde van dit seizoen transfervrij. Er zullen ongetwijfeld sponsors gevonden kunnen worden om dit mogelijk te maken. Makaay is echter al 35 jaar, heeft zijn snelheid verloren en is typisch een luxe-spits die alleen nog goed zou kunnen functioneren in een ploeg die op de helft van de tegenstander speelt. Dat is Vitesse niet. De club weigert te leren van haar fouten.

Topposities Eredivisie: Hoogste rendement opleiding:
1) Ajax 11 spelers uit eigen kweek – 39%
2) Feyenoord 10 spelers uit eigen kweek – 38%
3) Vitesse 8 spelers uit eigen kweek – 35%

VI magazine wk13

Hoofdsponsor: