30 oktober 2011 In de media

De Graafschap d’ran tegen Vitesse

Dat een derby veelal geen goed voetbal brengt, bleek zondagmiddag maar weer op de Vijverberg. Vitesse speelde een moeizame wedstrijd tegen een strijdlustig De Graafschap. Twintig minuten voor tijd was het ‘daddy cool’ Wilfried die de ban brak. Het bleef in Doetinchem bij 0-1.

Bij Vitesse vond vlak voor de aftrap een verrassende wijziging plaats. Eloy Room moest de in de warming-up aan zijn knie geblesseerd geraakte Velthuizen. Marco Meerits nam doordoor plaats op de reservebank. De Arnhemmers begonnen goed met een gevaarlijke verije trap van Nicky Hofs in de dere minuut. Daarna was het lange tijd rustig op het veld met twee ploegen die weinig brachten. Vitesse was vaak te gehaast en de Superboeren werden ook niet gevaarlijk.

Wilfried Bony kreeg in de eerste 45 minuten de grootste kans na een prachtige aanval via Kashia en Van Ginkel. De aanvaller kreeg de bal echter niet lekker tegen de voet. De uit Arnhem meegereisde supporters zongen vanuit het gastenvak ‘de nummer 1 van Gelderland’. Zij zijn dat zeker. Op het veld was dat in de eerste helft niet te zien.

Ook na rust was het bij vlagen ‘hotseknots’ voetbal. Oftewel, twee ploegen met veel balverlies en verkeerde keuzes. Mede doordat Wilfried ditmaal eens een mindere wedstrijd speelde, bleef het voor Vitesse lange tijd een moeizame wedstrijd. Vitesse werd gaandeweg de tweede helft wel sterker en voetbalde met meer dreiging. Er ontstond ook meer ruimte voor onder meer Gio Chanturia.

In de 70e minuut was het Van der Heijden die goed de ruimte vond. Hij stuurde Hofs weg die, natuurlijk, Wilfried vond die de bal beheerst in de verre hoek werkte: 0-1. Een kwartier voor het einde had Buttner het duel kunnen beslissen na een onderschepping. Met zijn rechterbeen verdween de bal naast het doel, Hofs en Wilfried ook in goede positie staand. Datzelfde gold voor Gio Chanturia die een uitstekende actie en dit schot gepakt zag door de doelman.

In de slotfase van de wedstrijd kreeg Vitesse nog enkele grote kansen om de score te vergroten in Doetinchem. De Graafschap was in de 83e minuut dichtbij de gelijkmaker. Uit een voorzet viel de bal voor de voeten van Poepon. Die bedacht zich niet en schoot direct op het doel, echter ging zijn schot een meter naast. Wilfried kreeg twee minuten voor tijd nog een grote kans. Vanaf ongeveer 25 meter schoot hij de bal over de uitkomende keeper van De Graafschap heen. De bal viel alleen boven op de dak van het doel.

In de extra tijd van het duel kwam Vitesse nog goed weg. Een kopbal van de meegekomen doelman De Winter ging net over het doel van Eloy Room en de keeper van de Arnhemmers pakte in de allerlaatste actie van het duel een schot in de korte hoek. Zo wint Vitesse ook de tweede Gelderse derby met 0-1.