19 februari 2011 In de media

De jeugd heeft de toekomst, toen en nu

Vitesse-talenten vroeger en nu, een kijkje in de keuken van de jeugdopleiding door de ogen van verschillende Vitesse-generaties.

Ongeveer vijftig supporters kwamen naar het Supportershome Monnikenhuize om meer te weten te komen over de geschiedenis van de jeugdopleiding. Hoofd opleiding Gerry Hamstra, jeugdspeler Nick de Bondt, oud-speler en keeperstrainer Raimond van der Gouw en oud-speler Jacques Cleeren vertelden over hun ervaringen in en met de jeugd van de Arnhemse trots.

Van Otterlo naar landskampioenschap
De jeugdopleiding heeft de afgelopen twintig jaar veel goede talenten afgeleverd. Iedereen kent wel een jeugdspeler die de top heeft gehaald of zelfs bij Oranje speelt. Ook op dit moment zijn er weer Vitesse-spelers die voor verschillende nationale jeugdelftallen uitkomen. Een hiervan is Nick de Bondt (foto). Hij speelt op dit moment wisselend voor de B1 en de A1.
Daarnaast is Nick mee op stage geweest met Oranje onder de 17. “Als ik mee speel in de EK-kwalificatiewedstrijden en we plaatsen ons voor het EK in Servië kunnen we daar, door bij de eerste zes te eindigen, een ticket verdienen voor het WK in Mexico. Dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn”. Over een jaar of drie zou Nick graag voor een topclub willen spelen. “Als ik achttien jaar ben is Vitesse, met de nieuwe plannen, die topclub!” Dan zou Nick over drie jaar het succesverhaal ‘Van Otterlo via Oranje tot kampioen van Nederland’ kunnen schrijven.

Verantwoordelijke
Eindverantwoordelijke voor de hele jeugdopleiding is hoofd opleiding Gerry Hamstra. Voor Gerry is het doorstromen van talent het belangrijkste. “Onze voornaamste taak is het afleveren van talenten voor het eerste. Daarom is het soms voor de ontwikkeling van de jeugd ook niet erg om te verliezen, zoals soms bij het belofte elftal.” Door de uitgebreide toelichting die Gerry vanavond gaf kregen de supporters een goed beeld van hoe de jeugdopleiding precies in elkaar steekt. Zo kwamen de supporters er achter dat eigenaar Jordania vanaf de zijlijn de jeugdopleiding goed in de gaten houdt, en dat zelfs zijn zoon meetraint met de C’tjes.

Vroeger
Dat er in de loop van de tijd veel veranderd is bij de jeugdopleidingen van voetbalclubs werd voor het publiek duidelijk toen Raimond van der Gouw vertelde over zijn verleden als keeper. Zo heeft hij het CIOS gedaan en nog een aantal jaren voor de klas gestaan toen hij al betaald voetbal speelde. Pas toen hij naar Engeland vertrok is hij fulltime prof geworden. Op dit moment is Raimond naast keeperstrainer van het eerste ook verantwoordelijk voor alle keepers bij de club!

Als laatste kwam Jacques Cleeren aan het woord over zijn voetbalgeschiedenis bij Vitesse en zijn beslissing om noodgedwongen, op 24-jarige leeftijd, te stoppen met betaald voetbal. Dit door verkeerde injecties in zijn enkel. Vindt hij dat hij een verkeerde beslissing heeft genomen? “Nee, dat niet, ik zou het zo weer doen. Hierdoor heb ik enkele jeugdinterlands met onder andere Cruijff mogen spelen.

Presentator Anwar van Vliet (SV) en Vitesse-talent Nick de Bondt

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: