5 december 2012 In de media

De mooiste pronkstukken in de etalage

In januari gaat de transfermarkt weer open. Wie zijn deze keer de spelers op wie de buitenlandse scouts hun oog hebben laten vallen?
Wie gaan de Eredivisie waarschijnlijk verlaten? En welke factoren zijn daarbij het meest van invloed? VI stelde een toptien samen.

1. Wilfried Bony (Vitesse)
positie nummer 9, nummer 10 nationaliteit Ivoriaanse leeftijd 23

Het is een terugkerend ritueel. Iedere journalist of verslaggever die na een duel van Vitesse spits Wilfried Bony wil spreken, krijgt te horen dat de vragen alleen mogen gaan over de wedstrijd. Vragen over zijn toekomst zijn eigenlijk niet gewenst. Die boodschap wordt echter alleen verteld aan de pers, maar niet aan Bony zelf. Want na elk duel heeft de Ivoriaan maar een kleine voorzet nodig om te verklaren dat hij bezig is aan zijn laatste weken in Arnhem.

Het is hem niet eens kwalijk te nemen. De aanvaller is naar Vitesse gekomen met één doel: een transfer naar een grote club. Die bijbehorende status heeft Bony echter pas de afgelopen maanden afgedwongen.

Vorig seizoen was hij een aartsluie spits die 28 wedstrijden in de Eredivisie nodig had om slechts twaalf treffers te maken. Dat was bij lange niet genoeg om serieuze belangstelling te wekken. Het bod van Aston Villa in augustus dat bij Bony zelf wél het hoofd op hol bracht, was nauwelijks serieus te nemen: 250 duizend euro voor een huurperiode van een jaar.

Vitesse wimpelde het af en Villa kocht Belgisch international Christian Benteke van RC Genk voor meer dan acht miljoen. De status van Bony is in het nieuwe seizoen na vijftien Eredivisieduels en evenzoveel treffers echter snel gegroeid. Hij is niet alleen een scorende aanvaller, maar trainer Fred Rullen heeft hem daarnaast getransformeerd lol een keihard werkende teamspeler die ook zijn verdedigende werk opknapt.

Het maakt van Bony een speler op wie alle clubs jagen; een potentiële topspits van nog maar 23 jaar, die zelf voortdurend zegt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Het brengt Vitesse bijna in verlegenheid en dwingt de leiding tot het maken van een moeilijke keuze: verkopen voor een topprijs nu de belangstelling zijn piek nadert of vasthouden aan zijn contract om de ploeg in de titelrace te houden?

7. Marco van Ginkel (Vitesse)
positie middenvelder nationaliteit Nederlandse leeftijd 20

Marco van Ginkel was nog maar een eerstejaars A-junior toen hij debuteerde in het eerste elftal van Vitesse. Zeventien jaar jong en een kind van de club. Hij belandde al op tienjarige leeftijd in de jeugdopleiding, nadat hij was overgenomen van De Vallcivogels.

Zijn debuut kwam in een periode dat Vitesse nog een noodlijdende club was met degradatiezorgen. In die formatie werd Van Ginkel heen en weer geslingerd door het elftal en kwam hij zelfs in de spits terecht. Dat deed hij niet eens slecht. Van Ginkel kan een bal afschermen en afleggen, terwijl hij ook nog een uitstekende koptechniek bezit. Het tekent zijn veelzijdigheid.

De Amersfoorter bezit in potentie alles. Hij heeft de diepgang, kopkracht en het scorend vermogen van een aanvallende middenvelder, alsmede de drive, hardheid en inzicht van een controleur. Hoewel hij pas negentien jaar isr komt dal steeds beter tot uiting in een ploeg die tegenwoordig wél domineert.

De potentie van Van Ginkel is voor iedereen te zien, al lijkt het gezien de banden tussen Vitesse en Chelsea wel evident welke club de eerste keuze heeft.


Voetbal International magazine week 49 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: