17 augustus 2010 In de media

De scepsis is weg, Vitesse heeft zijn verlosser

De scepsis was groot toen een Georgiër met geld zich meldde aan de poort van GelreDome. Inmiddels gelo­ven ze in Arnhem dat de verlosser binnen is.

Met zijn eerste zin zet Maasbert Schouten in een overvol perszaaltje in GelreDome direct de toon. Op gedragen toon zegt de voorzitter: „ Niet schrikken: Vitesse gaat vanaf nu voor de landstitel.” Naast hem zit Merab Zjordania, steenrijk Georgisch zakenman, met de gele Vitesse-stropdas al om. Hij laat zich de loftuitingen van Schouten onbewogen aanleunen. Schouten noemt zijn opvolger een ‘geschenk uit de hemel’, een man met een groot voetbalhart, een man met visie, een man met een absolute winnaarsmentaliteit. Hij zegt dat Arnhem met de komst van de Georgische geldschieter definitief een nieuw tijdperk binnentreedt.

„Maandag 16 augustus is voortaan een officiële feestdag voor alle Vitessenaren.” De nieuwe investeerder zit er stoïcijns bij. Hij denkt iets te horen over de positie van keeper Piet Velthuizen, die weg wilde na een aanbieding van het Spaanse Hercules Alicante. Hij reageert direct: „Ik ga met hem praten en bied hem een nieuw contract aan.” Schouten, met uitgestreken gezicht: „Misschien wil Piet niet spelen voor de kampioen?” Vitesse kwam de afgelopen jaren voortdurend in het nieuws door financiële onrust. Bij aanvang van dit seizoen vertrokken negen spelers, een veredeld jeugdelftal bleef over. Naar nu blijkt, was dat beleid. In afwachting van een definitief akkoord met Zjordania trok Vitesse geen nieuwe spelers aan.
In de komende tijd zullen die wel komen. „ En Merab denkt aan een andere categorie dan waar wij aan dachten”, aldus Schouten.

Het eerste contact tussen Schouten en Zjordania dateert van zondag 11 juli, de dag van de finale van hetWK voetbal. Schouten ontving Zjordania bij zich thuis in Elst en raakte zijn scepsis over de Georgische financier snel kwijt.
„We hebben met veel investeerders gesproken. Helaas zaten daar veel luchtkastelen tussen. Het is logisch dat je sceptisch begint. Binnen de club waren er zelfs in de afgelopen dagen nog mensen die dachten: het zal wel.”
Voor hij met Vitesse in de slag ging, onderzocht Zjordania of AZ of het Belgische KV Mechelen interessant waren. Het werd Vitesse.

Die club heeft volgens hem de meeste potentie en het beste stadion. Schouten zegt onderzoek te hebben gedaan naar de achtergronden van Zjordania en kwam tot de conclusie dat er geen beletselen zijn om met hem in zee te gaan.
Alle verhalen over belastingfraude en geweldplegingen ten spijt. Ook de KNVB heeft toestemming voor de overname gegeven. „ Advocaten zouden niet eens voor Zjordania mogen werken als het waar was.”

Zjordania, zelf oud-voetballer, werd naar eigen zeggen rijk met de handel in voetballers. Het geld dat hij verdiende, wil hij bij Vitesse uitgeven aan goede spelers. Zijn bedrijven laat hij voortaan door anderen leiden, zelf gaat hij met zijn familie in Arnhem wonen.

Als een journalist vraagt of het verhaal klopt dat hij een paar jaar geleden zwaaiend met een pistool zijn geld kwam halen na een transfer, zegt Zjordania dat hij de vraag niet begrijpt. Tot drie keer toe wordt de vraag herhaald. Zjordania blijft zeggen dat hij geen idee heeft waar dit over gaat. Dan zegt hij dat de beschuldiging niet juist is.

De vraag is of Vitesse met de verkoop niet zijn ziel verkoopt. Onzin, zegt Schouten. Een preferent aandeel, het golden share, blijft in handen van Vitesse en waarborgt de kern van de club: de naam, de kleuren en de vestigingsplaats. „Wij verkopen onze ziel niet, wij verkopen aandelen.”

Is de kans niet groot dat Zjordania, als het even tegenzit, verder trekt en de club in scherven achterlaat?
Ook onzin, vindt Schouten. „Ik ken Merab. Merab doet dat niet. In het ergste geval worden we dan veertiende. ”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: