27 maart 2010 In de media

De Twaalfde man

„We hebben onze twaalfde man nu kei- en keihard nodig”, zei Vitesse-voorzitter Maasbert Schouten als reactie op de onrust na de laatste thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. De Vitesse-supporter leeft dezer dagen tussen hoop en vrees.

Ieder thuisduel zitten ze met meer dan 17.000 mensen in GelreDome; De twaalfde Man van Vitesse. De club reserveerde acht jaar geleden het rugnummer 12 voor de supporters. Geen speler van het eerste die het op zijn shirt krijgt Maar er klinkt gemor op de tribunes. Vitesse heeft ernstige zorgen. Vanavond, in de kraker tegen mede-degradatiekandidaat Willem II, móet het gebeuren. Bij verlies zakken de Arnhemmers onder de streep.

Het móet gebeuren, en het gaat gebeuren, is de overtuiging van Arnhemmer Rene Kraaijenbrink. Hij zit op Zuid en voorziet een ruime zege voor de geel-zwarten. „De spelers zullen ervoor gaan, zeker nu deze week de vader van Piet Velthuizen is overleden."

Velthuizen -‘een echte prof’- vindt Kraaijenbrink-draagt zijn vader vanmiddag naar zijn laatste rustplaats. Desondanks wil de doelman vanavond in GelreDome tussen de palen staan. „Daarom moet het team een daad stellen, Piet Velthuizen gelukkig maken."

Kraaijenbrink hoopt op lijfsbehoud, maar vreest een doemscenario: door een zeperd tegen aartsrivaal NEC via de nacompetitie in de Jupiler League belanden. „Maar ik hoop het niet We moeten vanavond gewoon winnen."

Arnhemmer Wim Bouwman (West Tribune) voorspelt 3-1 voor Vitesse. „Na die goede eerste helft tegen Feyenoord, afgelopen zaterdag, staan de koppies weer wat beter." Nacompetitie? Degradatie? „Kommt nicht im Frage", zegt Bouwman stellig.

Hij ziet Vitesse al vijftig jaar voetballen. „Als we met deze ploeg degraderen, moeten we ons schamen." Over gebrek aan inzet zul je hem niet horen klagen. „Meer dan hun best kunnen de spelers niet doen. Het publiek in Arnhem is soms te snel te kritisch."

Thea Eysink uit Oss is het niet met hem eens. Ze is vaste klant op ‘Oost’ en een van de vele vrouwen die De Twaalfde Man vormen. „Ik erger me kapot. De spelers lopen over het veld alsof het ze niets interesseert Ze moeten meer uitstralen dat ze hun best doen."

Als er niets verandert, voorziet Eysink degradatie. „Als ze verliezen, is het gebeurd. Maar ook al blijft Vitesse erin, ik kom volgend jaar niet meer. Ik heb er helemaal de balen van. Na de goede wedstrijd tegen FC Twente heb ik me alleen maar zitten ergeren."

Kraaijenbrink en Bouwman zijn er gewoon volgend seizoen weer. Zelfs als Vitesse afzakt naar de kelder van het betaald voetbal. Wim Bouwman, seizoenkaarthouder sinds seizoen 1965/66: „Natuurlijk, ben jij gek! Als ze bij mij bloed prikken, zul je zien dat het niet rood is, maar geel-zwart"

 12emangrafiek.jpg

 


 

Vitesse achtste club van de eredivisie op basis van toeschouwersaantallen

Vitesse mag dan als vijf­tiende club van de eredivisie in de­gradatiezorgen verkeren, op basis van het gemiddelde aantal toe­schouwers staat de Arnhemse voet­balclub ( moyenne 17.226 bezoekers) op een keurige achtste plaats, on­danks het laagste bezettingspercen­tage (68,9) van de eredivisie.

De club heeft de supporters harder nodig dan ooit, zei Vitesse-voorzit­ter Maasbert Schouten na het ver­lies tegen SC Heerenveen. „We moeten positief achter de club blij­ven staan”, vindt ook Ralph Gerrit­sen, voorzitter van Supportersvere­niging Vitesse.
De supportersvereniging heeft geen extra ondersteunende acties op stapel staan. Gerritsen doet ook geen aparte oproep. „Dat is niet no­dig”, zegt hij. „Het is voor iedereen duidelijk wat er op het spel staat. Juist nu moet je achter de ploeg gaan staan, zeker nu de vader van doelman Piet Velthuizen is overle­den.”

Vitesse mag dan als vijftiende club van de eredivisie in degradatiezorgen verkeren, op basis van het gemiddelde aantal toeschouwers staat de Arnhemse voetbalclub ( moyenne 17.226 bezoekers) op een keurige achtste plaats, ondanks het laagste bezettingspercentage (68,9) van de eredivisie.

De club heeft de supporters harder nodig dan ooit, zei Vitesse-voorzitter Maasbert Schouten na het verlies tegen SC Heerenveen. „We moeten positief achter de club blijven staan", vindt ook Ralph Gerritsen, voorzitter van Supportersvereniging Vitesse.

De supportersvereniging heeft geen extra ondersteunende acties op stapel staan. Gerritsen doet ook geen aparte oproep. „Dat is niet nodig", zegt hij. „Het is voor iedereen duidelijk wat er op het spel staat. Juist nu moet je achter de ploeg gaan staan, zeker nu de vader van doelman Piet Velthuizen is overleden."

De Gelderlander

Hoofdsponsor: