4 maart 2010 In de media

De voorbeschouwingen op ADO – Vitesse

De verzamelde voorbeschouwingen in de diverse media buiten Gelderland voor u bij elkaar gebracht.

Voorbeschouwing ADO DH – Vitesse

ADO Den Haag speelt zaterdagavond opnieuw een cruciaal duel in de strijd tegen het in eerste instantie bitter smakende en daardoor niet gewenste seizoentoetje. De nacompetitie dus. De ploeg van trainer Raymond Atteveld kan tegen Vitesse voor eigen publiek revanche nemen op de pijnlijke laatste thuisnederlaag tegen Roda JC (1-2).

Het verschil op de ranglijst tussen beide clubs bedraagt slechts één punt in het voordeel van de Arnhemmers. De vechtarend uit het logo van de club is inmiddels verdreven door het degradatiespook in Arnhem. De winnaar van het duel tussen de huidige nummer vijftien en zestien in de Eredivisie kruipt langzaam weg uit de gevarenzone, terwijl de verliezer zware tijden tegemoet zal gaan. Het thuisvoordeel kan in ‘het zoveelste maar nu wel echte duel van de waarheid’ wel eens de doorslag geven. Met de onvoorwaardelijke steun van het publiek en een voor elke meter strijdend ADO Den Haag lijkt een Haagse driepunter meer dan mogelijk.

Vitesse is bezig aan een dramatische reeks wedstrijden. In de laatste zes duels werden er slechts twee punten bij elkaar gesprokkeld. De ploeg van trainer Theo Bos is qua veldspel vaak niet eens de mindere partij, maar het ontbreekt de geel-zwarten aan de echte killersmentaliteit voor de goal. Het treffen met FC Twente twee weken geleden is daarvan het beste voorbeeld. Vitesse was heer en meester in eigen huis en stond tot vlak voor tijd met 1-0 voor. De kornuiten van Bos vergaten echter dotten van kansen te verzilveren en zagen FC Twente in de slotminuten toch nog met een 2-1 overwinning als winnaar van het veld stappen.

De sportieve malaise wekt zo langzamerhand ook irritatie op bij de supporters van het ‘FC Hollywood aan de Rijn’. Na de 3-0 verloren thuiswedstrijd tegen AZ van afgelopen zaterdag verzamelden zo’n tweehonderd fans zich bij de hoofdingang van het stadion op zoek naar antwoorden voor de slechte prestaties. Serginho Greene, Lasse Nilsson en Piet Velthuizen namen hun verantwoordelijk en gingen in gesprek met de woedende aanhang. De hoofdtrainer vroeg de supporters om hun onvoorwaardelijke steun in de komende duels.

De kracht van dit getergde Vitesse ligt vooral bij de creatieve middenvelders en de lichtvoetige spitsen. Claudemir, Nicky Hofs en Dalibor Stevanovic zijn gezegend met een uitstekende traptechniek en kunnen in de omschakeling aan één pass voldoende hebben om de vliegensvlugge spitsen in stelling brengen. Ex-ADO’er Santi Kolk en zijn kompaan in de voorhoede Lasse Nilsson beschikken daarnaast over een meer dan gemiddelde techniek en kunnen ook in de kleine ruimte gevaar stichten. ADO Den Haag zal dus vooral in de omschakeling en in de mandekking negentig minuten lang messcherp moeten blijven.

De residentieclub moet het in het zespuntenduel nog altijd doen zonder de langdurig geblesseerden Aleksandar Rankovic (knie) en Mitchell Piqué (voet). Ook Lex Immers (enkel) en Lorenzo Piqué (rib) zijn er niet bij. Aan de kant van Vitesse ontbreekt Rogier Molhoek (enkel). Het is nog onzeker of Wiljan Pluim zaterdagavond zal spelen. De talentvolle aanvaller, voor wie interesse zou zijn vanuit Feyenoord, kampt met een hamstringblessure.

Vitesse zal in de Hofstad hoogstwaarschijnlijk aan de aftrap verschijnen met de volgende elf namen: Velthuizen; Verhaegh, Van Diermen, Sprockel, Jong-a-Pin; Claudemir, Greene, Hofs, Stevanovic; Nilsson en Kolk.

Het duel staat zaterdagavond onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Laatstgenoemde wordt geassisteerd door grensrechters Angelo Boonman en Erwin Zeinstra. Richard Liesveld fungeert als vierde official.

Historie
Vitesse kwam in het verleden 18 keer in competitieverband naar Den Haag. Tien wedstrijden werden in het voordeel van de ooievaars beslist, terwijl Vitesse vier maal vertrok met een zege. Vier duels eindigden in een gelijkspel.

Eerder dit seizoen wonnen de Hagenaars met 3-1 in de Geldredome. Csaba Horváth, Bogdan Milic en Karim Soltani verzorgden de Haagse productie.

Vorig seizoen kwam Vitesse ook op een beslissend moment naar de Hofstad. Op de laatste speeldag won de Haagse elf met 3-1 van de Arhemmers, waardoor de nacompetitie werd ontlopen. Voor de thuisclub vonden Danny Buijs (2x) en Karim Soltani het net. De inmiddels naar FC Utrecht verkaste Ricky van Wolfswinkel scoorde voor de bezoekers.

Onder andere Raymond Atteveld, Remco Boere, Jim van Fessem, Richard Knopper, Tim De Meersman, Aleksandar Rankovic, Santi Kolk en Stijn Vreven droegen het shirt van zowel ADO Den Haag als Vitesse.

Bron: ADO Den Haag Clubsite

 


Directe degradatieconcurrenten ADO Den Haag en Vitesse strijden om punten

Het is zo’n wedstrijd waarin beide clubs zullen proberen te ontsnappen aan degradatie. Zaterdag zal ADO Den Haag in eigen huis punten moeten pakken om de gevarenzone enigszins te verlaten. Voor Vitesse geldt hetzelfde, maar de spelers van de Arnhemse club lijken er zelf niet meer zo in te geloven. 
 
ADO Den Haag staat zestiende met 22 punten en is bezig aan een wisselvallige reeks. Twee weken terug werd er in de laatste minuten nog een punt uit het duel met Feyenoord gesleept. Vorige speelronde werd de Hagenaars juist in de slotfase een punt ontnomen door Roda JC. Er werd met 2-1 verloren. De thuiswedstrijd daarvoor werd er met 3-0 gewonnen van Willem II.

Het spel was echter niet van al te best niveau. ADO kon het spel niet bepalen en het was eigenlijk aan een fout van Roda-keeper Przemyslaw Tyton te danken dat Kees Luijckx de 1-1 kon maken. Maar ook Roda speelde te slordig om kansen te benutten. Toch zullen de clubs onderaan het rechterrijtje, waaronder ook ADO en Vitesse, een jaloerse blik op het team uit Kerkrade hebben geworpen. Roda JC staat inmiddels op de tiende plek. En dat terwijl zij eerst ook degradatiekandidaat waren.

Vitesse mist zelfvertrouwen
Vitesse bezet met een puntje meer dan ADO de vijftiende plek op de ranglijst. De resultaten van de afgelopen weken zorgen ervoor dat degradatie voor de Arnhemse club een steeds reëler scenario wordt. De spelers lijken de moed al bijna te hebben opgegeven. Het ontbreekt de club aan pit en zelfvertrouwen en dat is goed te merken aan het spel van de Arnhemmers.
Tegen Ajax (0-4) was het spel ronduit slecht en afgelopen weekend kreeg Vitesse in de eigen Gelredome tegen AZ een hattrick van Mounir El Hamdaoui om de oren. Daarvoor werd het 1-2 tegen FC Twente. Nu zijn dit ook niet de makkelijkste clubs tegen wie Vitesse het op moest nemen, maar ook van de minder sterke teams werd maar zelden gewonnen.

Historie: uitslag vaak 3-1
De afgelopen jaren is het duel niet onomstreden geweest. In november 2006 werd de wedstrijd na een uur gestaakt toen Vitesse met 3-0 voorstond. Supporters bestormden toen het veld. Vorig seizoen was de wedstrijd een echte degradatiewedstrijd, want doordat ADO met 3-1 won ontliep het de Jupiler League play-offs en stelde het een volgend seizoen Eredivisie veilig.

De afgelopen drie ontmoetingen eindigden allemaal in 3-1: er was eenmaal winst voor Vitesse en er waren twee keer drie punten voor ADO. Ook dit seizoen werd het in Arnhem 3-1 in het voordeel van ADO. Het betekende toen de eerste overwinning voor de club uit Den Haag.

Afwezigen

ADO Den Haag: Rankovic (knie), M. Piqué (voet), Immers (enkel)

Vitesse: Molhoek (enkel), Kaloglu (knie)

Bron: Goal.com


Diverse media

Hoofdsponsor: