11 juli 2012 In de media

De wedstrijd

Het werd uiteindelijk 0-7 voor Vitesse tegen de amateurs van De Bataven. Toch meldde trainer Fred Rutten zich zaterdagmiddag twee keer ontevreden aan de zijlijn in Gendt.
De eerste keer stond hij op omdat linksbuiten Giorgi Chanturia terugslenterde naar de middenlijn, terwijl De Bataven al in de tegenaanval was. En de tweede keer wond hij zich op over een actie van Jonathan Reis die was aangewezen als eerste strafschopnemer, maar niet bij de stip ging staan en de bal in de handen duwde van linksback Alexander Büttner. Omdat Büttner op het punt staat Vitesse te verlaten voor Southampton vond Reis het waarschijnlijk wel een aardig afscheidscadeau voor de linksback. Büttner miste.

Vitesse profileert zich als een aanstormende topclub, maar de ploeg heeft nog steeds de grillen van een juniorenteam. Die beide voorvallen demonstreerden dat perfect en het waren ook precies die momenten dat Fred Rutten woedend de bank verliet om zijn spelers een uitbrander te geven. ‘Als je een topploeg wilt worden, dan moet je dat in alles uitstralen. En bij een topploeg hoort ook een topmentaliteit’, zei de coach na afloop. Wat dat betreft moet Vitesse nog een behoorlijke inhaalslag maken.

Buiten het veld heeft de leiding inmiddels alle voorwaarden geschapen om de stap naar de top te maken. Rutten: ‘Er staat inmiddels een indruk-wekkend trainingscomplex en ik heb de beschikking over twee fantastische velden. Dat is beter dan dat ik bij PSV gewend was.’

Hetzelfde geldt voor de medische faciliteiten en alle andere randvoorwaarden. Maar tot het veld moet die manier van denken nog steeds doordringen. Vorig seizoen was Vitesse nog een afwachtende ploeg. Trainer John van den Brom had dan wel het Ajax-aura van aanvallend voetbal dat hij voortdurend uitdroeg, maar de realiteit was dat zijn ploeg zeker tegen de teams uit de bovenste helft van de ranglijst puur op de counter speelde. De bescheiden doelcijfers (48 voor. 43 tegen) waren illustratief.

Onder Fred Rutten zal Vitesse moeten leren wedstrijden te domineren. En om een tegenstander bij de keel te grijpen en de wil te kunnen opleggen, hoort nu eenmaal een topmentaliteit. Het is het proces van willen winnen naar moeien winnen. De oud-trainer van FC Twente, Schalke 04 en PSV is ervoor geknipt om dat proces te begeleiden. Bij FC Twente heeft hij de basis gelegd voor een bloeiperiode die tot de dag van vandaag voortduurt.

Hoe dat werkt? Rutten: ‘Zoiets moet worden uitgedragen door iedereen in de organisatie. Alles moet gericht zijn op die prestatie. Dat moet je niet alleen de trainer uitdragen, maar ook alle mensen eromheen. En uiteindelijk moet het een manier van denken worden, een cultuur waarin iedereen wordt meegetrokken.’

In dat beeld past dus niet een slenterende Chanturia. Het zou helpen als Rutten en zijn staf ook in de kleedkamer de hulp hadden van enkele ervaren topspelers met overwicht die de spelers meetrekken. Die zijn er nog niet. Vitesse bestaat nog vooral uit veelbelovende, maar onervaren profs.

Technisch directeur Ted van Leeuwen: ‘We zijn ons bewust van wat deze ploeg nodig heeft om de volgende stap te maken. Er komen in ieder geval nog zeker vijf nieuwe spelers bij. En daarbij kijken we maar naar één ding: kwaliteit.’

Voetbal International magazine week 28

Hoofdsponsor: