29 maart 2010 In de media

De wedstrijd van zijn leven

Piet Velthuizen volgt wens van overleden vader en speelt op dag van begrafenis
Zelden zal een sporter op de dag dat zijn vader wordt begraven een wedstrijd spe­len. Piet Velthuizen deed dat zaterdag wel en keepte de wedstrijd van zijn leven.

Op verzoek van zijn overleden vader stond Piet Velthuizen op de dag van de begrafenis in het doel. Zo hielp hij zaterdaga­vond in GelreDome Vitesse mee aan een zege opWillem II: 2-1.

Het emotioneel beladen duel stond in het teken van Velthuizen, wiens vader Dick ’s middags in Nij­megen was begraven. De familie Velthuizen zat op de tribune, dat alles om de herinnering en de wens van de zo vroeg overleden Dick Velthuizen in ere te houden.

Trainer Theo Bos sprak uitvoerig met zijn jonge (23) doelman, die direct na het overlijden van zijn zieke vader al had aangegeven te willen spelen. „Ik heb de keuze bij Piet gelaten en nooit overwogen hem in bescherming te nemen.
Als dat zijn uitdrukkelijke wens is, moet je die respecteren. Aan het sterfbed heeft Piet’s vader gezegd ‘ik wil dat je gaat voetballen’”, zei Bos, die in de voorbereiding naar de wedstrijd toe ook accepteerde dat basisspeler Nicky Hofs en bankzitter Onur Kaya – evenals de geblesseerde aanvoerder Rogier Molhoek – zaterdagmiddag bij de begrafenis waren.

Bos was met de technische staf en een grote delegatie van de club aanwezig in Nijmegen. „ Ik heb ie­dereen vrij gelaten”, zei Bos. „ Je kunt niet tegen iemand zeggen dat hij zijn maatje niet mag steunen op de begrafenis. Het was een apar­te voorbereiding. In de bespreking heb ik eerst stilgestaan bij wat er die dag was gebeurd. Op het bord stond ‘100 procent bereidheid en overgave’. Een beter voorbeeld had ik niet kunnen hebben met Piet, die dat alleen al heeft laten zien door er te gaan staan.”

Bos had in het geval Velthuizen zou afhaken, wel een derde doel­man (Ronald Graafland) paraat, maar hoefde zich geen zorgen te maken. Velthuizen keepte foutloos op de avond die begon met een mi­nuut stilte en waarop de Arnhem­se spelers rouwbanden droegen.
Velthuizen, met op zijn linker keepershandschoen de naam van zijn vader, keepte deze 27 maart 2010 de meest gedenkwaardige wedstrijd van zijn voetballoop­baan.Beide Arnhemse doelpun­tenmakers, Serginho Greene (1-1) en Santi Kolk (2-1), vierden hun treffer met de doelman, die de ope­ningsgoal van Said Boutahar niet kon voorkomen: 0-1.

De winst van Vitesse was ver­diend, de twee Arnhemse treffers bijzonder. Eerst volleerde Greene (41ste minuut) wonderschoon over doelman Maikel Aerts en in de 78ste minuut scoorde Santi Kolk, twee minuten nadat hij Las­se Nilsson was komen vervangen, met een technisch nog knappere goal: 2- 1.
Twee geschenken uit de hemel, de plaats waar Piet Velthuizen voor de wedstrijd en na afloop geëmoti­oneerd en met de handen op el­kaar steun zocht.

„ Het heeft zo moeten zijn”, zei de doelman op de site van Vitesse.
Bos: „Piet heeft laten zien dat hij mentaal een heel sterke jongen is. Grote klasse.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: