12 april 2014 In de media

Debat met de vier Gelderse profclubs

De directeuren van Vi­tesse en NEC, de commercieel ma­nager van De Graafschap en de voorzitter van Achilles’29 nemen deel aan het eerste Gelderse voet­baldebat.
Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) komt het viertal komende dins­dag bij elkaar. Onderwerp van dis­cussie in Nijmegen is de toe­komst van het profvoetbal en de clubs in de komende vijf jaar.

Vitesse vaardigt algemeen direc­teur Joost de Wit af. De Braban­der vindt het voetbaldebat een pri­ma initiatief. „Ik ben benieuwd naar de opkomst en uitkomst van de gesprekken. Als club willen wij transparanter worden. Wij bieden de studenten een kijkje in de keuken van een BVO (betaald voetbal organisatie red.). Wat de overeenkomsten zijn en wat de verschillen zijn tussen de clubs”, vertelt De Wit.

Namens De Graafschap is com­mercieel manager Henk Bloemers van de partij. Van NEC komt di­recteur algemene zaken Bart van Ingen. Allen gaan met sportjour­nalist Marcel Rözer, verbonden aan de HAN, in op alle facetten die de toekomst van het profvoet­bal bepalen.

De HAN heeft de bijeenkomst op­gezet met studievereniging CEn­ter. Het debat is verbonden aan het onderzoek Voetbalvisie 2020, dat vooraf wordt toegelicht.

De bijeenkomst aan de HAN is voor studenten en genodigden en bevat ook een uiteenzetting over innovaties op sportgebied en een afsluiting over sport en bewegen vanuit de opleiding.

„Het is top dat we alle vier clubs samen aan tafel krijgen”, stelt Tamara Schellekens namens de HAN. „Ze waren allemaal meteen enthousiast. We hopen op een dy­namisch debat.”


Hoe ziet de Gelderse club er over vijf jaar uit?

Er treedt een verandering op in de (inter-­)nationale voetbalwereld. Grote clubs worden groter en kleine clubs worden kleiner. Daarnaast wordt het gat tussen de grotere en kleinere competities steeds groter. Actuele ontwikkelingen op Financial Fair Play, gaming en gokken, TV-­ inkomsten en recettes, Europese competities, transferbeleid-­ en inkomsten, accommodatie, communicatie en nieuwe media vragen om een nieuwe visie. Lange versus korte termijnbeleid is altijd een spanningsveld in de sport. Emotie en ratio regeren door elkaar.

Hoe ziet de Gelderse Voetbalorganisatie eruit in 2020? In hoeverre zijn geld en een “grote mond” leidend? We belichten de voetbalorganisatie 2020 vanuit de volgende domeinen: sportief succes, organisatie en visie, financiën, commercie, supporters, jeugdopleiding, technisch beleid (medisch beleid, voeding, video-­analyse, prestatie-­ontwikkeling en talentherkenning), transferbeleid, communicatie en nieuwe media, en maatschappij en cultuur.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: