25 december 2012 In de media

Decembermaand smet op topjaar Marco van Ginkel

Marco van Ginkel (20) debu­teerde dit jaar bij Oranje, werd lang als titelkandidaat gezien met Vitesse, maar be­sloot 2012 met een zwarte decembermaand.
Marco van Ginkel be­sloot het jaar van zijn grote door­braak zaterdagavond met een treu­rig drieluik in december. Na een nederlaag bij VVV-Venlo en een gelijkspel tegen RKC leverde het treffen met SC Heerenveen op­nieuw een nederlaag (2-1) op.

Met acht verliespunten op rij en een zware januarimaand zonder Wilfried Bony voor de boeg, prees Vitesse zichzelf in drie weken tijd uit de markt. „We waren niet scherp”, sprak Van Ginkel zaterdag­avond somber, maar zonder een hapklare reden te noemen. „We hebben het aan Piet (Velthui­zen, red.) te danken dat je voor rust niet met 4-0 achter komt. We leden te veel dom balverlies, met twee passes stonden ze al weer voor Piet. In balbezit was het ook niet top. We speelden niet bepaald in het hoogste tempo en dan speel je ook niet ‘door Heerenveen heen’.”

Van Ginkel wilde de schuld niet af­schuiven op Dan Mori, de vervan­ger van de geschorste Jan-Arie van der Heijden, die onthutsend speel­de. „Het is zijn eerste wedstrijd. Opbouwen is niet zijn beste kant, maar verdedigend staat hij zijn mannetje. Je kunt dit niet bij hem neerleggen”, vond Van Ginkel.

„Nee, ik vind ook niet dat we een te zwakke bank hebben. Misschien was er sprake van wat vermoeid­heid. Ik voel dat zelf niet zo, maar we zijn wel heel vroeg begonnen met Europese wedstrijden.”

Van Ginkel kon zich wel vinden in de stelling dat Vitesse versterking nodig heeft om na de winterstop, wanneer Bony weken weg is, bij te blijven. „Het is altijd goed als er wat bij komt, maar daar ga ik niet over. Dat we een speler als Bony gaan missen is logisch, maar ik ga daar nu even niet aan denken. We hebben negen dagen vrij, daar ga ik van genieten. Even de kop leeg­maken. Wat er daarna gebeurt, zien we wel”, aldus de speler, die zichzelf dit jaar tot een van de al­ler grootste talenten op de Neder­landse velden heeft ontplooid.

Van Ginkel: „Voor mij is 2012 een fantastisch jaar geweest. Vorig sei­zoen Europees voetbal gehaald, dit jaar de ervaring meegemaakt om Europees te spelen, in Oranje gede­buteerd, een goede periode met Vi­tesse gehad. Alleen jammer dat het zo eindigt.”

 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: