3 juli 2023 In de media

Defenitief speelschema: Ouverture op vrijdag in Volendam, Ajax-thuis op slotdag

Het definitieve schema voor het Eredivisieseizoen 2023|2024 is vrijdag gepresenteerd. Voor Vitesse opent de nieuwe jaargang op vrijdag 11 augustus om 20.00 uur in het Kras Stadion van FC Volendam. Ruim negen maanden later zal het seizoen opnieuw worden afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Ajax, op zondag 19 mei om 14.30 uur.

Afgelopen woensdag werd eerst het conceptprogramma prijsgegeven. Ten opzichte hiervan is de aanvangstijd van één wedstrijd gewijzigd. Vitesse vs sc Heerenveen wordt op zaterdag 11 november niet om 18.45 uur, maar om 21.00 uur afgetrapt.

Eerste thuiswedstrijd tegen PSV
Nadat Vitesse met Volendam het Eredivisieseizoen heeft afgetrapt, is PSV de tegenstander in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen (zaterdag 19 augustus, 18.45 uur). De daaropvolgende speelronde (nummer drie) is opgeknipt vanwege de Nederlandse inbreng in Europese play-offs, met het gevolg dat onder meer FC Twente vs Vitesse tussen speelronde zes en zeven is ingepland, op woensdag 27 september (18.45 of 20.00 uur). De eerste Gelderse derby is ingeroosterd voor zondag 1 oktober (uit, 12.15 uur). De derby in Arnhem wordt gespeeld in het weekend van 5 tot en met 7 april. De altijd belangrijke en speciale Airborne-wedstrijd vindt ditmaal plaats op zaterdag 16 september: Vitesse vs RKC Waalwijk (18.45 uur).

De winterstop maakt dit seizoen haar intrede op zondag 17 december, de dag dat Vitesse nog op bezoek gaat bij Eredivisiedebutant Almere City FC. Op zondag 14 januari gaat de bal weer rollen voor de ploeg van coach Phillip Cocu, met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Het reguliere seizoen eindigt op zondag 19 mei (14.30 uur) dus andermaal met een thuisduel met Ajax. Dat wordt alweer de derde keer in vier seizoenen.

Iets vaker op zondag dan zaterdag
Op dit moment zijn alleen de exacte speeldagen en aanvangstijden van de eerste twintig speelronden en de laatste twee speeldagen bekend. Van de 22 ingevulde wedstrijden speelt Vitesse er tien op zondag, acht op zaterdag, drie op vrijdag (waarvan tweemaal tegen PEC Zwolle) en één op woensdag.

Dit jaar nog drie updates
De KNVB heeft het programma afgestemd met alle betaald voetbalclubs, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie, ESPN, de lokale autoriteiten en Supporterscollectief Nederland. De speelkalender zal nog minimaal drie keer een update krijgen. Eind augustus gebeurt dat op basis van de prestaties van de deelnemers aan Europese voorrondes en de Champions League-loting. Aan de hand van de Europese programma’s zal er op uiterlijk 8 september nog het een en ander wijzigen. Tot slot worden de precieze speeldagen en -tijden van speelrondes 21 tot en met 32 in de tweede helft van december ingevuld.

Meer Europese tickets
Nieuw in het seizoen 2024|2025 is de verdeling van Europese tickets. Voor het eerst sinds lange tijd kunnen twee Eredivisieclubs zich rechtstreeks plaatsen voor de poulefase van de Champions League (de kampioen en de nummer twee). De nummer drie plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League, de nummer vier heeft recht op een plek in de tweede kwalificatieronde van de Europa League, de winnaar van de play-offs om Europees voetbal bemachtigt een plek in de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League en de winnaar van de TOTO KNVB Beker kwalificeert zich automatisch voor de Europa League-groepsfase. Als de bekerwinnaar in de top-drie van de competitie finisht, dan ontvangt de nummer vier het directe Europa League-ticket en schuiven de tickets voor de tweede voorrondes door. In het laatste geval zouden de nummers zes en negen zich opmaken voor de Europese play-offs.

Wil je erbij zijn? Bestel jouw seizoenkaart via: bit.ly/SeizoenkaartVitesse meld je daar ook gelijk aan als lid van de SV!

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: