21 april 2020 In de media

Definitief: geen voetbal tot 1 september

De kans dat het seizoen in het Nederlandse betaald voetbal nog hervat wordt is een flink stuk kleiner geworden. Dat bleek dinsdagavond op de persconferentie waarin premier Mark Rutte het volk bijpraatte over de coronamaatregelen.
De minister-president bevestigde wat al werd gedacht, dat het verbod op vergunningsplichtige evenementen is verlengd tot 1 september. Die roep hadden de burgemeesters onlangs ook al gedaan.Burgemeesters: KNVB moet zich richten op nieuwe seizoenDe wedstrijden in het betaald voetbal vallen onder die vergunningsplichtige evenementen, ook als er geen publiek bij aanwezig is. Hoewel de KNVB er aanvankelijk vanuit ging dat dit niet het geval is, gaf het kabinet later aan van wel.

Uitzonderingspositie
Alleen als de KNVB een uitzonderingspositie weet te creëren in gesprek met de overheid is hervatten nog een optie. Onlangs schaarde de voetbalbond zich ook al achter de oproep van NOC*NSF om de trainingslocaties weer open te gooien. De KNVB praatte dinsdag al bij met de UEFA en de Europese voetbalbond komt donderdag mogelijk naar mogelijk naar buiten met besluiten. Vrijdag staat een overleg van de KNVB met de clubs in Nederland op het menu.

De maatregelen raken niet alleen dit seizoen, maar ook het volgende seizoen. De Eredivisie zou immers op 15 augustus aan het seizoen 2020/21 beginnen en de Keuken Kampioen Divisie een dag eerder. De clubs lopen daardoor niet alleen inkomsten mis, maar ook rond de seizoenkaarten ontstaan een ingewikkelde aanpak. Bovendien is de tijd waarin het nieuwe seizoen gespeeld moet worden sowieso al kleiner door het naar volgende zomer verplaatste EK. 

De laatste weken lieten onder meer clubs als Ajax, AZ en PSV voorstander te zijn van het beëindigen van het seizoen. Mocht de KNVB bevestigen dat het zover komt, is het aan Zeist (het bestuur betaald voetbal) om te kiezen hoe de huidige competitie beslist wordt. De drie meest logische opties zijn volgend seizoen verder gaan met twintig Eredivisie-clubs, het seizoen ongeldig bepalen of de huidige stand als leidraad nemen.

VI / Foto’s SV

Onze sponsoren: