13 augustus 2014 In de media

Demy de Zeeuw: “Ik sta open voor Vitesse”

Demy de Zeeuw zit zonder club. Hij solliciteert in het magazine ‘Helden’ openlijk naar een club uit de top van de Eredivisie. Hij noemt onder andere Vitesse als een van de opties waar hij open voor zou staan.
Demy de Zeeuw stond vier jaar geleden nog in de basis bij Oranje tijdens de halve finale van het WK in Zuid-Afrika.  Hij werd er die wedstrijd letterlijk uitgeschopt.

Een schop met grote gevolgen. De afgelopen vier jaar verdween de middenvelder in de anonimiteit.  Hij had een contract bij het Russische Spartak Moskou. Dat werd geen succes. Hij werd verhuurd aan RSC Anderlecht, de kampioen van België, maar kende ook daar geen succesvolle periode. Op dit moment is hij transfervrij en traint hij voor zichzelf. Helden vroeg zich af hoe het met hem gaat.

"Ik voel me heel goed," aldus een vrolijke De Zeeuw. "Ik ben fitter dan ooit, voortdurend aan het trainen en loop elke dag minimaal tien kilometer hard," legt de oud-international uit. "Ook let ik veel op mijn voeding, ik eet en leef op een gezonde manier.  Ik ben nu 31 en wil heel graag nog een paar jaar voetballen."

Vier jaar geleden, op het WK in Zuid-Afrika, kreeg De Zeeuw in de halve finale tegen Uruguay een trap tegen zijn hoofd van middenvelder Martin Caceres. De tanden van De Zeeuw moesten in een ziekenhuis in Kaapstad worden vastgezet en gestabiliseerd.

"Achteraf heb ik anderhalf jaar lang last gehad van die bewuste trap. Ik voelde me steeds niet lekker, alsof alles langs me heen ging. Als je een blessure aan je knie hebt, dan weet je wat het is en wat je er aan moet doen. Bij mij zei iedereen maar dat het moest slijten en dat ik er mee moest leren leven. Dat was heel moeilijk.  Mijn hoofd was niet fris. Dat nare gevoel had ik constant. Die klap heeft een veel grotere impact op mij gehad dan ik van te voren had kunnen bedenken." 

Naast voetbal is de Zeeuw ook al een aantal jaren zakenman. Samen met Gregory van der Wiel, Eljero Elia en twee andere zakenpartners heeft hij het kledingmerk BALR en voetbalwebsite 433 opgericht. 'Het gaat met beide zaken heel goed. Spelers als Lukas Podolski en Mario Götze dragen onze kleding en we hopen dat Angel di Maria en Marcelo daar binnenkort bijkomen. Maar even voor de duidelijkheid dit doe ik er echt naast. Voetballen is voor mij hoofdzaak."

Je bent voor jezelf aan het trainen, waar hoop je nu op?
"Ik wil het liefst terug naar Nederland, naar Ajax, PSV, FC Twente, Vitesse of Feyenoord. Voor AZ sta ik ook open. Ik heb daar natuurlijk al eens gespeeld en bewaar mooie herinneringen aan de club. Tot op heden zijn geen van die clubs concreet geweest met interesse. Ja, ik ben dan bijvoorbeeld 'een van de spelers op het lijstje'. Daar heb ik niet zoveel aan.  Ik heb wel mogelijkheden. Ik kan zo terug naar mijn oude club Go Ahead Eagles. Voor mijn gevoel komt dat nog een paar jaartjes te vroeg."

Wat als die topclub uit Nederland niet komt? 
"Ik sta ook open voor weer een buitenlands avontuur,  een mooie club of een mooie stad. Er is al buitenlandse interesse geweest maar dit waren nog niet de clubs waar ik mijn carrière wil vervolgen. Amerika is voor mij ook een serieuze optie. Ik volg de Amerikaanse competitie met grote belangstelling en ben gek van het land. Voetbal leeft enorm in Amerika. Het lijkt mij een fijne plek om met mijn gezin te wonen. Mijn dochtertje Roqi is nu vier maanden oud, zij zou daar prima kunnen opgroeien."


De Zeeuw trainde ooit bij Vitesse

Demy de Zeeuw kreeg ooit, in een ver verleden enkele trainingen bij Vitesse. De geboren Apeldoorner deed dat in gezelschap van enkele plaatsgenoten. Uiteindelijk zagen de huidige Ajacied en zijn maatjes af van een langer verblijf in Arnhem en kozen zij voor Go Ahead Eagles.

,,Go Ahead Eagles speelde toen nog in de Eredivisie en had een betere naam qua jeugdopleiding’', legt de 26-jarige middenvelder uit. ,,Ik had bij Vitesse niet echt het goede gevoel wat ik bij Go Ahead wel had. Je moest bijvoorbeeld na de training verplicht melk drinken. Dat vond ik niks. Er was gewoon geen leuke sfeer.’'

Later keerde De Zeeuw toch weer terug bij Vitesse, zij het als toeschouwer. ,,Toen ik bij Go Ahead zat en het eerste elftal in de eerste divisie speelde, werd het Gelredome geopend. Ik heb toen met mijn vader een seizoenskaart gehad voor een paar maanden en dat was wel leuk. Dat was toen een speciale actie omdat het stadion na de winterstop open ging.’'

Ook speelde De Zeeuw met de jeugd van Go Ahead diverse keren tegen de Gelderse rivaal. ,,Ik speelde altijd tegen Nicky Hofs’', weet de international nog goed. ,,Bij het Gelderse elftal kwamen we altijd weer samen in één team. We waren toen allebei een halve meter groot. Nicky was toen ook al een heel goede voetballer. Hij was echt het grote talent.’'

Lees verder

(Ajax.nl, 26 november 2009)
 

Helden Magazine

Hoofdsponsor: