16 november 2012 In de media

Derby van Gelderland beladen als altijd

De Nederlandse competitie kent traditiegetrouw enkele parels van wedstrijden. De Gelderse derby tussen Vitesse en NEC is er daar één van.

Met het oog op de ranglijst is de editie van zondag extra bijzonder. Beide Gelderse ploegen presteren naar wens en staan in het linkerrijtje. De torenhoge ambities aan weerszijden van de Waal maken dat zowel Vitesse als NEC niet genoegen zal nemen met minder dan een overwinning. Bovendien geldt doorgaans dat een zege in de Gelderse derby kan dienen als katalysator voor groter succes.

Wedstrijd van het jaar
Alex Pastoor heeft als trainer zelden zo weinig inspanning hoeven te leveren om zijn team tot op het bot te motiveren. NEC-er Nick van der Velden weet wat er op het spel staat. “Dit is de wedstrijd van het jaar. Ongelooflijk mooi om te spelen. Je merkt het bij de buren of in de supermarkt. Iedereen spreekt je aan. Deze derby leeft enorm. Het wordt een heet potje”, blikte hij vooruit in gesprek met Omroep Gelderland.
Het regionale medium sprak ook ploeggenoot Michel Breuer, die aan de vooravond van zijn Gelderse vuurdoop staat. “Het wordt mijn eerste derby, maar je voelt nu al dat er veel emotie omheen hangt. Er is meer aandacht”, constateerde de routinier.

Voor onze supporters
Ook de thuisploeg is doordrongen van het belang van een zege. Jonathan Reis wil de fanatieke Vitesse-aanhang trakteren op een vervroegd Sinterklaasgeschenk. “Je leest er veel over en je wordt er door mensen op aangesproken”, zegt de Braziliaan op de officiële clubsite. “Dit zijn wel speciale duels omdat het bij de supporters enorm leeft. Ik wil elke wedstrijd honderd procent geven, maar zondag komt er een paar procent bij. Voor onze supporters.”

Ongeregeldheden
Die aanhang lag deze week in de clinch met de Arnhemse clubleiding. Oorzaak van de heibel was een statementdat NEC en Vitesse gezamenlijk de wereld in stuurden, waarin gewaarschuwd werd voor sancties naar aanleiding van ongeregeldheden rondom de beladen ontmoeting. Onder de slogan ‘Niemand verpest onze derby’s’ verkondigden de clubs zware maatregelen te treffen indien de wedstrijd verstoord wordt door wangedrag van supporters. De straf: drie jaar geen supporters bij onderlinge krachtmetingen.

De Vitesse-fans kunnen zich niet vinden in dit besluit en wijzen met een beschuldigende vinger naar de aartsrivalen. Zij vinden dat ze gestraft worden voor het wangedrag van NEC-fans. Vorig jaar braken er rond het duel in Nijmegen hevige rellen uit in de binnenstad, en bij de return wisten Nijmeegse fans bijna uit het uitvak van de Gelredome te ontsnappen.

Resumerend, één van de mooiste wedstrijden van het seizoen loopt het risico uit te groeien tot een gedrocht. Degenen die deze touwtjes in handen hebben staan niet op het veld, maar zitten op de tribune, voorzien van een geel-zwarte, dan wel een rood-groen-zwarte sjaal.

Goal

Hoofdsponsor: