31 augustus 2019 In de media

Deze bedragen betalen shirtsponsors aan de Eredivisie-clubs

Ajax en PSV ontvangen samen meer dan de helft van het totale bedrag dat hoofdsponsoren uitkeren aan de Eredivisie-clubs. Vitesse is goed voor iets meer dan 1 miljoen.
De Amsterdammers ontvangen negen miljoen euro, terwijl PSV er vandoor gaat met acht miljoen euro. Dat is samen goed voor zeventien miljoen euro, terwijl de totale waarde van de Eredivisie-hoofdsponsors dertig miljoen euro betaalt. 

De bedragen van zowel Ajax en PSV kunnen nog iets verder oplopen. Dat heeft te maken met variabele prijsafspraken mochten de clubs succes boeken. Naast het hoofdsponsorcontract met Ziggo heeft Ajax ook een goede deal gemaakt met ABN Amro, die de sponsor is van de jeugdafdeling en het vrouwenteam. PSV heeft sinds een paar maanden een innovatieve deal gemaakt door te kiezen voor meerdere sponsoren die onder de paraplu van één naam op het PSV-shirt staan. 

Op het rood-wit gestreepte tenue van PSV prijkt nu de naam van Metropoolregio Brainport Eindhoven. Dat is de naam waar ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten zich aan hebben verbonden. Bovendien kunnen nieuwe sponsoren uit de Brainport regio aansluiten, waardoor de deal van PSV alleen maar lucratiever kan worden. 

Nieuwe deal Feyenoord
Sportnext, verantwoordelijk voor alle cijfers, schrijft over de nieuwe sponsordeal van Feyenoord het volgende. "Stichting DOEN, de toenmalige aandeelhouder van Qurrent en gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij, heeft de sponsorverplichting die loopt tot seizoen 2020/2021, gegarandeerd. De financiële constructie is niet helemaal duidelijk, maar Droomparken kan door de garantstelling 'goedkoop' (voor circa twee miljoen euro) bij Feyenoord instappen."

Ogenschijnlijk matige deal
Fortuna Sittard komt er op het oog het meest bekaaid vanaf, maar de Limburgse club sluit vier sponsorcontracten af die allemaal een deel van het seizoen op het gele shirt verschijnen. Zo heeft Fortuna Sittard nu SECC op de borst staan, terwijl het op zoek gaat naar nieuwe sponsordeals voor later dit seizoen. In totaal komt het zodoende uit op een bedrag van ongeveer driehonderdduizend euro.

Sponsorloos
De enige ploeg zonder hoofdsponsor is momenteel sc Heerenveen. De afgelopen seizoenen prijkte de naam van GroenLeven op het shirt, maar de Friese ploeg wil graag meer dan de half miljoen euro die het voorheen kreeg van de zonne-energie ontwikkelaar. Mogelijk besluit sc Heerenveen net als PSV voor meerdere sponsoren te gaan onder één paraplu. Tot die tijd staat de naam van KiKa op de borst van het blauw-witte shirt.
 


De cijfers uit bovenstaande infogram zijn afkomstig van Sportnext.
De bedragen van Ajax en FC Utrecht zijn exclusief bonussen. 
VoetbalCom /Foto’s SV

Hoofdsponsor: