21 april 2021 In de media

Deze Joodse leden van Vitesse zijn vermoord in de concentratiekampen

Een kleine groep Vitesse-aanhangers heeft antisemitische leuzen geschreeuwd bij de ‘Hele stad geel zwart’-actie bij de John Frost-brug in aanloop naar de bekerfinale tegen Ajax. Zij werden gelijk door de organisatie en mede-supporters aangesproken. De club Vitesse en de Supportersvereniging Vitesse hebben per omgaande afstand genomen van dit verwerpelijke gedrag, dat absoluut niet bij Vitesse en alles waar je als Arnhemse supporter voor staat, hoort. Voetbalmonument heeft een lijst van Vitesse-leden die inderdaad op die via vergassing zijn vermoord. Goed om te weten, de historie van de club te kennen en je als Vitesse-supporter te realiseren.

De Arnhemse club heeft in de Tweede Wereldoorlog minimaal vijftien leden of donateurs verloren, van wie er elf staan vermeld op het KNVB-monument. Dat heeft Voetbalmonument allemaal net in de afgelopen twee maanden uitgezocht, onder meer in samenwerking met Rozet uit Arnhem.

Vitesse werd op 18 april 1941 kampioen van het Oosten in de 2de klasse

Ook Vitesse had Joodse leden en donateurs, waarvan er in ieder geval vijf werden vermoord in de concentratiekampen. Op één dag werd in Sobibor zelfs een complete Vitesse-familie weggevaagd.
Voor al die supporters die vorige week meededen aan het spreekkoor is hier daarom de lijst van hun vermoorde Joodse clubgenoten, allemaal mensen die ook van Vitesse hebben gehouden, net zoals zij nu. Zodat ze weten dat ze met hun antisemitische leuzen hun clubgenoten vorige week voor de twééde keer hebben vermoord.

Het eerste Vitesse-slachtoffer

Benjamin van Leer werd op 24 oktober 1941 vermoord in Kamp Mauthausen, 32 jaar oud. Twee jaar later werden ook zijn ouders en zus vermoord.

Een vermoorde scheidsrechter

Theodoor Spanjaard werd op 28 februari 1943 vermoord in Auschwitz, 38 jaar oud. Dit Vitesse-lid was scheidsrechter en eigenaar van een tabakswinkel. Ook zijn ouders en zus overleefden de oorlog niet.

Een vermoorde Vitesse-familie

Philip Jacques Hartog werd geboren op 10 mei 1931. Hij werd vermoord in Sobibor op 16 april 1943, drie dagen nadat hij op transport was gesteld. Philip is elf jaar oud geworden.

Zijn vader Nathan Herman Hartog werd op dezelfde dag vermoord, geboren op 15 september 1905. Hij was toen 37 jaar. Ook de moeder van Philip werd die dag vermoord in Sobibor, geboren op 7 maart 1908. Zij werd 35 jaar.

Een compleet Vitesse-gezin werd zo op één dag weggevaagd.

Vermoord tijdens het plassen

Isaac Jacobsen werd op 19 oktober 1943 vermoord in Kamp Vught, 63 jaar oud. De website van Kamp Vught meldt: ‘Isaac wordt tewerkgesteld in het baugelände, er moeten fabriekshallen gebouwd worden. Isaac moet daar stenen sjouwen. Toiletten zijn niet aanwezig en Isaac vraagt toestemming “even te mogen uittreden”. Volgens getuigen die het kamp hebben overleefd wordt Isaac door een bewaker neergeschoten als hij bij een boom zijn behoefte gaat doen.’

Zijn vrouw werd Sara Blom werd enkele maanden later vermoord in Auschwitz.

Joodse invloeden

Geef deze namenlijst aan de scanderende idioten van vorige week om uit het hoofd te leren. Ook Vitesse heeft Joodse invloeden. Wees er trots op.

Het complete overzicht van Vitesse

Bron: Voetbalmonument - Bew. SV / Foto's: Voetbalmonument - Gelders Archief

Hoofdsponsor: