13 juni 2021 In de media

Dick Schreuder ‘blij’ met functie bij Vitesse

Succesvolle weken voor Barnevelder Dick Schreuder. De oud-speler en voormalig coach van SDVB rondde eerder deze maand zijn UEFA Pro-diploma af en mag zodoende als oefenmeester aan de slag in het betaald voetbal. Prompt werd zaterdag ook duidelijk dat hij komend seizoen als assistent aan de slag gaat bij Vitesse. ,,Het is allemaal heel snel gegaan.”

Schreuder zat afgelopen jaar – na het gedwongen vertrek medio 2020 bij Hoffenheim (samen met broer/hoofdtrainer Alfred) – vaak in de boeken om zich nog verder te bekwamen in het trainersvak. De oud-trainer van Katwijk en voormalig profvoetballer hoopte met zijn diploma het betaald voetbal in te kunnen. Dat is nu meteen aan de orde dus. ,,Het is allemaal heel snel gegaan, ik ben ongeveer twee weken geleden geslaagd voor de cursus en afgelopen woensdag had ik mijn eerste gesprek met Johannes (Spors, technisch directeur van Vitesse, JJ). Dat was een prettige kennismaking en daarna had ik nog een Facetime-call met Thomas (Letsch, hoofdtrainer, JJ) en ook dat was gewoon een goed gesprek. Ik had meteen een prima gevoel bij Vitesse en het was eigenlijk ook heel snel rond.”

ZEER TE SPREKEN

Schreuder is zeer te spreken over het huiswerk dat de Arnhemmers hadden gedaan. ,,Ze hadden zich heel goed geïnformeerd bij mijn oude club Hoffenheim en ze kwamen dus met een goed verhaal. En het mooie was dat ik Johannes al een keer eerder informeel had gesproken; ja, zo gaat dat vaak in de voetballerij.”

Dick treedt in de voetsporen van zijn broer. ,,Ja, hij heeft hier natuurlijk ook gespeeld en getraind, maar dat is natuurlijk al wat langer geleden.” De voormalig assistent-coach van MLS-club Philadelphia Union is verguld met het feit dat hij weer in eigen land aan de gang gaat. ,,En lekker dichtbij Barneveld natuurlijk”, vervolgt hij met een lach. ,,Hoewel ik al wel weer een tijdje in Amsterdam woon. Daar blijf ik voorlopig ook.”

Voordat Vitesse aanklopte zat de 49-jarige dus vooral met zijn neus in de boeken én op het trainingsveld. ,,De cursus is best pittig met veel leerwerk inderdaad, sinds mei 2020 was ik er al mee bezig. Ik kon in de vorige winterstop wel aan de slag ergens in het buitenland en ook pas geleden was er al wat interesse uit de Keuken Kampioen Divisie, maar ik bleef me focussen op de cursus, daar wilde ik gewoon niet mee stoppen. Anders zou ik ook mijn cursusgeld kwijt zijn, zo zijn de regels nu eenmaal. Ik ben blij met het papiertje. Verder deed ik mijn stage-opdracht bij FC Volendam, waar Wim Jonk de hoofdtrainer is. Daar heb ik haast elke dag gewerkt.”

VERWACHTINGEN 

Wat verwacht hij van het komend seizoen? ,,Allereerst is het gevoel bij Vitesse natuurlijk goed en sta ik achter de werkwijze van Thomas. Het systeem dat er gespeeld wordt, 3-5-2 of misschien 3-4-3 of 4-4-2 met een ruit, maakt daarbij niet heel veel uit, ik sta vooral achter de manier van spelen van Vitesse met veel pressing naar voren. Verder denk ik dat ik goed mijn ei kwijt kan en dat ik ook zelf de nodige trainingen kan verzorgen. Maar dat merken we daarna vooral in de praktijk natuurlijk. Wel weet ik zeker dat ik mezelf kan zijn.”

Over ambities wil en kan Schreuder nog niet al te veel kwijt. ,,Dat heeft ook weer te maken met de spelersgroep en daar zijn Johannes en Thomas vooral mee bezig. Ik heb in elk geval een tweejarig contract getekend en kijk uit om op 21 juni te beginnen en Thomas en zijn staf te ondersteunen.”

Bron: Barneveldse Krant / Foto's: FB DS - SV

Hoofdsponsor: