26 juni 2021 In de media

Dick Schreuder: ‘Lekker bezig zijn met die gasten, dat is toch het mooiste wat er is’

Vers gemaaid gras, spelers die als jonge honden tekeergaan op het veld, een waterig zonnetje aan de hemel. Er waren slechtere dagen denkbaar om te beginnen als assistent-trainer van Vitesse. Dick Schreuder genoot er zichtbaar van. De Barnevelder heeft weer een nieuwe klus in het betaald voetbal.

Afgelopen dinsdag was het zover, de eerste training op Papendal, het nieuwe werkterrein van het Barneveldse voetbaldier. Observerend, coachend en af en toe spiekend op zijn briefje waar alle spelersnamen op staan, leidt hij samen met hoofdtrainer Thomas Letsch de training. Een uitgebreide warming-up, felle en – voor een eerste training – prima uitgevoerde positiespelletjes en een prettige eindpartij. De kop is eraf voor assistent-trainer Dick Schreuder en Vitesse.

Na afloop neemt hij de tijd om stil te staan bij alle ontwikkelingen rondom zijn persoon. Hij heeft pittige tijden achter de rug en geniet daardoor nóg meer van het op het veld staan. ,,Heerlijk weer vandaag”, vertelt hij na afloop van de training op de tribune naast het trainingsveld. ,,Dat gras onder de voeten en lekker bezig zijn met die gasten, dat is toch het mooiste wat er is. Ja, echt mooi om hier weer te staan na al dat neuzen in de boeken het afgelopen jaar.”

De Barneveldse ex-trainer van onder meer SDVB en Katwijk rondde namelijk zijn cursus af. Schreuder zat afgelopen jaar – na het gedwongen vertrek medio 2020 bij Hoffenheim (samen met broer en hoofdtrainer Alfred Schreuder) – vaak in de boeken om zich nog verder te bekwamen in het trainersvak. Schreuder hoopte met zijn diploma het betaald voetbal in te kunnen. Dat is nu meteen aan de orde dus.

Cursus UEFA Pro

,,Het is allemaal heel snel gegaan, ik ben ongeveer vier weken geleden geslaagd voor de cursus UEFA Pro en vlak daarna had ik mijn eerste gesprek met Johannes (Spors, technisch directeur van Vitesse, red.). Dat was een prettige kennismaking en daarna had ik nog een facetime-call met Thomas (Letsch, hoofdtrainer, red.). Ook dat was gewoon een goed gesprek waar we elkaar goed in de ogen hebben gekeken. Ik had mede daardoor meteen een prima gevoel bij Vitesse en het was eigenlijk ook heel snel rond.”

Dat hij het diploma haalde, was een grote opluchting. ,,Het was allemaal best pittig en ik heb veel dingen geleerd. Wel was het wennen, want ik zat jaren geleden, toen ik zestien/zeventien jaar was, voor het laatst in de schoolbanken en ik heb eigenlijk alleen maar de mavo afgemaakt. Maar die cursus was dus ook zeker verrijkend. Werken met sheets, werken op details, allerlei opdrachten uitvoeren, ja, ik heb me niet verveeld. Mijn afstudeeropdracht heb ik uiteindelijk afgerond bij FC Volendam.”

Vitesse is een club die altijd leeft en de randvoor­waar­den met die prachtige voetbalvel­den hier zijn perfect

Dick Schreuder

Hij had over interesse niets te klagen de afgelopen tijd. ,,Ik kon ook als hoofdtrainer aan de slag bij diverse Keuken Kampioen Divisie-clubs en Maccabi Tel Aviv vroeg me als assistent. Op een gegeven moment besloot ik toch puur en alleen voor de cursus te gaan en me daarop te focussen. Toen Vitesse na het behalen van mijn diploma aanklopte, hoefde ik niet heel lang na te denken. Het voelde meteen goed, Vitesse is een club die altijd leeft en de randvoorwaarden met die prachtige voetbalvelden hier zijn perfect. Het is een heerlijke werkomgeving.”

Daarbij was hij ook wel enigszins gewend en verwend de afgelopen jaren. ,,Bij Philadelphia Union en Hoffenheim was dit ook allemaal prima in orde, in zekere zin horen die goede randvoorwaarden natuurlijk ook bij topsport.”

Veel vrijheid

Over de verwachtingen bij Vitesse zegt hij: ,,Ze geven mij als assistent veel vrijheid en dat is lekker werken voor mij. Natuurlijk draag ik ook graag eigen verantwoordelijkheid, maar dat komt later heus wel weer een keer. Deze rol zal goed voor mij zijn. Ik ontwikkel me breder en het voelt goed.”

Hoe zien de komende weken er verder uit bij Vitesse dat zich voorbereidt op de voorronde van de nieuw opgerichte Conference League? ,,Over zes weken moeten we er al staan, dan staan die eerste belangrijke wedstrijden namelijk al op het programma. Deze week is het een kwestie van rustig optrainen. Volgende week gaan we op trainingskamp naar Zeeland. En wat het seizoen verder brengen zal? Dat is zo moeilijk te zeggen, we weten nog niet eens hoe de definitieve spelersgroep eruit komt te zien.”

Paspoort

Naam: Dick Schreuder
Leeftijd: 49 jaar
Beroep: Assistent-trainer bij Vitesse
Clubs als speler: PSV, Sparta, FC Groningen, RKC Waalwijk, Stoke City, Helmond Sport, Go Ahead Eagles en SDV Barneveld
Clubs als trainer: SDV Barneveld, FC Barnet (assistent), Katwijk, Philadelphia Union (assistent), Hoffenheim (assistent), Vitesse (assistent)

‘Verschillen in voetbalvisie’

Een mindere episode in het trainersleven van Dick Schreuder was het ontslag bij Hoffenheim vorig jaar. ‘Een verschil van inzicht’ lag ten grondslag aan het besluit. Dat wordt ook door de toenmalige assistent van hoofdtrainer en broer Alfred Schreuder bevestigd.

,,Het ging echt alleen om verschillen in voetbalvisie’’, blikt Schreuder terug. ,,Dat het niks persoonlijks is, bewijst wel het goede contact dat zowel Alfred als ik nu nog altijd met technisch directeur Alexander Rosen hebben. No hard feelings dus.”

Bron: AD / Foto's: SV

Hoofdsponsor: