5 maart 2022 In de media

Directeur Vitesse na gestaakt duel: ‘Een zwarte dag, ik schaam me diep’

Algemeen directeur Pascal van Wijk van Vitesse is aangeslagen na de gestaakte wedstrijd van vrijdag tegen Sparta Rotterdam. De bestuurder spreekt van een zwarte dag voor de club.

Scheidsrechter Rob Dieperink legde het duel vlak voor tijd stil na een reeks van incidenten. Sparta-doelman Maduka Okoye werd eerst belaagd door een supporter die het veld op was gekomen en kreeg even later een beker bier naar zijn hoofd gegooid.

Daarnaast ontstonden er vechtpartijen op de tribune en werd er vuurwerk naar beneden gegooid, onder meer richting een cameraman van ESPN.

“Die heeft een zwaar stuk vuurwerk naast zijn hoofd horen ontploffen. Dat gaat helemaal nergens over”, baalde Van Wijk. “Dit waren drie, vier incidenten die niet in het voetbal thuishoren. Zo wil je geen wedstrijden spelen. Dit hoort niet bij ons. Ik schaam me diep.”

Dieperink besloot de wedstrijd, bij een stand van 0-1 in het nadeel van Vitesse, uiteindelijk definitief te staken omdat de spelers van Sparta niet verder wilden.

“Ik kan me daar iets bij voorstellen”, zei Van Wijk. “En wij hebben dat te respecteren. We zullen alles in het werk stellen om de daders die dit hebben veroorzaakt te pakken. Wat mij betreft krijgen ze een levenslang stadionverbod, ik hoef ze hier nooit meer te zien.”

‘Vraag me af of veldbestormer Vitesse-fan is’

De man die het veld bestormde werd in de kraag gevat. “Ik sprak hem net en vroeg hem of hij doorheeft wat hij heeft veroorzaakt”, vervolgde Van Wijk. “Die jongen begon in het Duits tegen me te praten.”

“Dan vraag je je af of het wel een supporter van Vitesse is. Hij keek een beetje wazig uit zijn ogen. Ik weet ook niet wat hij hier doet.”

Twee weken geleden ging het ook al mis met fans van Vitesse. Tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd vuurwerk op het veld gegooid. Voor de directeur is het een raadsel wat er de laatste tijd aan de hand is. “Wij staan niet bekend als een club met een aanhang met grote problemen. Dit klopt gewoon niet.”

De tuchtcommissie van de KNVB liet vrijdag al weten de zaak te onderzoeken. Daarna besluit het bestuur betaald voetbal wat er met het restant van de wedstrijd gebeurt.

Bron: NU.nl / Foto's: SV

Hoofdsponsor: