1 juli 2010 In de media

‘Dit kan de redding van Vitesse betekenen’

Nog geen week nadat de verplichte exodus van spelers gestalte kreeg, gloort er voor Vitesse nieuw levenslicht. Na jaren van procederen bepaalde de Hoge Raad vrijdag dat de Arnhemse club, samen met haar financiers, recht heeft op een schadevergoeding van de provincie Gelderland.

Die kwam immers beloften uit 2001 niet na. Het exacte bedrag is nog niet zeker, maar zal minstens twintig miljoen bedragen. ‘Dit is de ultieme genoegdoening.’

Arnhemmers krijgen miljoenen schadevergoeding van provincie

Jan Snellenburg raakte afgelopen vrijdag geen bal meer op de golfbaan. Hij was even volledig in de war, nadat hij telefonisch op de hoogte was gesteld van het nieuws. Met de uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, dat hun schadeclaim richting de provincie Gelderland terecht is, kwam er voor Snellenburg en zijn kompanen Cor Guijt en Herman Veenendaal een einde aan bijna een decennium strijd. In 2001, toen Vitesse na het vertrek van voorzitter Karel Aalbers op het randje van een faillissement balanceerde, sprongen de Vrienden van Vitesse en enkele andere financiers de club bij. Enkel met een privaat reddingsplan was overleving mogelijk en kregen de Arnhemmers een licentie. Niet alleen Vitesse stond onder druk. Als de club te gronde was gegaan, waren de consequenties voor Stadion Gelredome immens geweest.

En dus deelde de provincie Gelderland, eigenaar van het complex, mee in het plan. Gedeputeerde Staten stelden een forse huurverlaging van zes miljoen gulden (2,7 miljoen euro) in het vooruitzicht, waarna de Vrienden hun deel van het reddingsplan in werking stelden. Ze investeerden 21 miljoen gulden, maar Provinciale Staten floten de gedeputeerden terug. Er volgde een lange gerechtelijke strijd. Hadden Vitesse en de vriendenclub recht van spreken? Deed de provincie beloften om de financiers over te halen en moesten die toezeggingen worden nagekomen?

Na ontmoetingen voor de rechtbank (die de provincie in het gelijk stelde) en het Arnhemse hooggerechtshof (die de claim van club en financiers toewees), sprak de Hoge Raad in Den Haag afgelopen vrijdag het verlossende woord door het vonnis van het hof als juist te beoordelen. De provincie Gelderland wordt aansprakelijk gehouden voor de schade die Vitesse en zijn vrienden hebben geleden en moet ook rente over bijna tien jaar betalen. ‘De gedeputeerden hebben Vitesse en zijn financiers ertoe bewogen zeer aanzienlijke financiële verplichtingen op zich te nemen’ luidt het verdict van de Hoge Raad. De claim bedraagt 35 miljoen euro.

Enkele jaren geleden zochten de Vrienden van Vitesse toenadering om de zaak te schikken. Zonder resultaat. Destijds hadden zij genoegen genomen met zes tot zeven miljoen euro. Nu, met de uitspraak van de Hoge Raad als ruggensteun, staan de financiers veel sterker en zal de uiteindelijke vergoeding niet onder de twintig miljoen uitkomen. ‘Achteraf zal de provincie het betreuren dat ze toen niet met ons aan tafel zijn gaan zitten; zegt Cor Guijt, Vriend van Vitesse en lid van het stichtingsbestuur van de club. ‘Er zijn pogingen geweest te bemiddelen, maar ze wisten zeker dat zij in hun recht stonden. Het moge duidelijk zijn dat wij nu het onderste uit de kan willen halen. Dit is een geweldige dag met een ongelooflijk mooie uitspraak, de ultieme genoegdoening. We hebben er zó lang om moeten strijden, en nu is de provincie op alle punten in het ongelijk gesteld. Aan de andere kant, wij hadden recht van spreken. Ik weet het nog goed. Jan Kamminga (destijds Commissaris van de Koningin in Gelderland, red.) legde zijn handen op de schouders van Jan Snellenburg en zei: "Maak je geen zorgen, alles komt goed’ ‘Ze hebben onterecht valse verwachtingen gewekt.’

Het positieve nieuws komt uitgerekend in een periode waarin Vitesse opnieuw in grote geldzorgen verkeert. De club liet liefst acht spelers vertrekken om wat lucht in het salarishuis te creëren. Nu lonken miljoenen. Als de schulden aan de financiers zijn afgelost, beschikt Vitesse weer over een selectie zonder hypotheek (nu stromen veel transferinkomsten naar de Vrienden toe) en kan het bovendien rekenen op een flink contant bedrag. ‘Dit is fantastisch, het doet recht aan wat ons toekomt,’ aldus algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse. ‘Er komt nu niet direct geld vrij; weet Guijt, ‘daarvoor is het wachten tot we een akkoord hebben, maar dit betekent natuurlijk een enorme boost voor de club. Deze uitspraak kan de redding van Vitesse betekenen.’

De komende weken moet tijdens onderhandelingen tussen provincie en geldeisers blijken hoe hoog de schadevergoeding daadwerkelijk wordt en wat de verdeelsleutel tussen club en financiers zal zijn. Twee gedeputeerden van nu, die destijds ook al tot het provinciale bestuur behoorden, gaan zich beraden op hun positie.

VI magazine nr 26b

Hoofdsponsor: