27 november 2010 In de media

Doetinchems bloed bij Vitessenaar

Hoewel geboren in Doet­inchem – begonnen bij de amateurs van vv Doetinchem – en vroeg gescout door De Graafschap, droeg Alexander Büttner nooit het shirt van de Superboeren uit zijn eigen stad.

Op Kleintjeskamp kan Alexander Büttner deze da­gen niet rustig over straat.

De geboren Doetinchem­mer draagt zondag in de der­by het verkeerde shirt. 

Hij was 10 jaar jong toen De Graafschap net iets te laat kwam (‘dat duurde zo lang’) en Vitesse misgreep (‘ik was al rond maar als Ajax komt, dan ga je als jong jo­chie naar Ajax’). Via de jeugdopleiding in Amster­dam kwam het grote linksbenige talent zes jaar later toch terecht bij Vitesse, maar Kleintjeskamp in Doetinchem verliet hij nooit. „ Een echte voetbalwijk, elke dag wordt er op straat gevoetbald, regen of sneeuw, maakt niks uit”, weet Büttner, die het in de dagen voor de derby moet ontgelden in zijn ei­gen wijk. „ Ik word plat ge- sms’t en veel aangesproken nu, maar dat vind ik leuk. Ze doen hier geen gekke dingen omdat ik bij Vitesse speel. Misschien wel als we zondag winnen”, lacht Büttner.

Hij zit geregeld bij De Graafschap op de tribune, maar is geen ‘harde kern’. „Ik krijg meestal een kaartje van Jordy Buijs, die ken ik goed. Is een maatje van mij, jammer ge­noeg kan hij zondag niet spelen”, weet Büttner, voor wie in het be­gin van de week plots de derby op losse schroeven kwam te staan. „ Ik kreeg een trap tegen mijn enkel en die werd dik. Het deed pijn ook.

Maar dat maakt mij nu even niks uit. Voor deze wedstrijd kan ik dat wel even aan de kant zetten. Die pijn loop ik er wel uit. Dit is voor mij wel een hele speciale wed­strijd.

Veel familie en vrienden op de tribune en je speelt tegen de club die als geboren Doetinchem­mer in je hoofd zit. De Graafschap is een super mooie club met gewel­dige supporters, altijd uitverkocht.

De sfeer is geweldig. Bij Vitesse is de sfeer nu ook goed, maar het zijn wel twee totaal verschillende clubs. Allebei mooi”, luidt de diplo­matieke mening van de uitgespro­ken voetballiefhebber, die het de­buut van de nieuwe Spaanse trai­ner Albert Ferrer miste door een schorsing.

Hij hoopt zondag op De Vijver­berg zijn linksbackpositie terug te krijgen ten koste van Luca Caldiro­la, die hem tegen Heracles (2-0 winst) verving. Büttner heeft zich volledig gestort op de linksback-po­sitie. „Het lijkt erop dat ik daar de meeste kansen krijg, al zal Stanley Menzo ( assistent- trainer Vitesse, red.) wel weten dat ik eigenlijk een aanvaller ben”, vermoedt Büttner, inmiddels gegrepen door de ‘ Spaanse warmte’ die in Arn­hem is komen aanwaaien sinds Ferrer en Albert Capellas de trai­ningen leiden. „ De trainingen zijn super fijn. Een beetje zoals bij Ajax, veel positiespel in een kleine ruimte. Als je dat beheerst, komt het je altijd ten goede. Iedereen heeft het ontzettend naar zijn zin, dat merk je. Ik weet ook zeker dat Vitesse omhoog gaat.”

De vraag voor onder andere Büttner is wel of hij mee mag, nu zijn contract op 30 juni 2011 af­loopt en de lat snel hoger komt te liggen. „Er zijn verschillende clubs die me willen, maar ik wil daar nu niet mee bezig zijn. Ik wil zo veel mogelijk spelen en zo weinig mo­gelijk andere dingen aan mijn kop hebben.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: