27 september 2010 In de media

Driepunter bij Excelsior

Gouden hand Bos leidt tot ‘Balkan-jubel’

Met een dubbele wis­sel in de rust hielp trainer Theo Bos zijn Vitesse gistermiddag over de drempel bij Excelsior in Rotter­dam: 0-2. Bos zag invaller Dalibor Stevano­vic vijf minuten na rust de ope­ningstreffer scoren: 0-1. Ruim tien minuten later joeg de beste man op het ‘slechtste veld van Neder­land’, Ismaïl Aissati, de bal van der­tig meter in de kruising: 0-2.

Met die twee treffers verzekerde Vitesse zich van de zo belangrijke tweede driepunter van het sei­zoen, de eerste sinds de komst van de nieuwe clubeigenaar Merab Zjordania. Sinds de openingswed­strijd tegen ADO Den Haag (3-1) was er vijf duels op rij niet meer gewonnen. Na het doelpuntloze gelijkspel vorige week tegen NAC, volgde dinsdag bekerwinst op het kunstgras van Flevo Boys en gister­middag de eerste competitiewinst ooit van Vitesse op kunstgras: 0-2.

Daarvoor was wel een straffe in­greep van Bos nodig. Voor de pau­ze bakte een slordig Vitesse er in een veel te laag tempo helemaal niks van tegen het erg povere Ex­celsior. Dat was voornamelijk om­dat de voorste Arnhemse linie met Nilsson, Pluim en Barazite grossier­de in balverlies en struikelpartijen. Een tweede reden was het kleine, trage, bijna onbespeelbare veld op Woudestein, waar de rubber kor­rels de spelers voortdurend om de oren vlogen. De tot zondag onge­slagen status in thuisduels (negen uit drie) van Excelsior kan daarvan niet los worden gezien.

Met Nilsson en Pluim had Bos het na 45 minuten wel bekeken. Tegen zijn natuur in - Bos wisselt zelden rigoureus - nam de trainer in de rust maatregelen. Hij bracht Dali­bor Stevanovic en Julian Jenner voor Nilsson en Pluim en zag die ingreep in ruim een kwartier wor­den uitbetaald in winst.

Stevanovic kreeg de bal in de 50ste minuut gelukkig mee en de Slo­veens international rondde koel­bloedig af. Hij vierde zijn treffer vervolgens met heftige armgeba­ren, maar wilde na afloop geen tekst en uitleg geven. „Hij is te emotioneel en wil daarom niet pra­ten”, zo luidde de verklaring van de woordvoerster van Vitesse.

Die moet er van Bos wel komen, al nam de trainer de ‘boodschap’ gistermiddag niet persoonlijk. „Ty­pisch Servische gebaren, die heb ik vaker gezien bij spelers uit de Bal­kan, van onze vriend Lazovic bij­voorbeeld. Ik denk dat het uit frus­tratie was, maar ik zal hem zeker tekst en uitleg vragen. Als het aan mij gericht was, heeft hij een pro­bleem”, aldus Bos, die zich geluk­kig prees met zijn eigen wisselbe­leid. Zeker toen Aissati de wed­strijd in de 62e minuut besliste met zijn geweldige uithaal: 0-2.

„Het was noodzakelijk. De harde werkelijkheid is dat er gepresteerd moet worden en dat gebeurde niet. We waren de ballen voorin veel te snel kwijt. De wissels pak­ten goed uit, daar ben ik uiteraard blij mee”, bekende Bos. „Er zitten op de bank een paar spelers die op de deur kloppen. Die laten het zien op de training en verdienen hun kans in de wedstrijd als er niet wordt gepresteerd.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: