26 februari 2011 In de media

Droevig Vitesse verlaat Almelo met het schaamrood op de kaken

Heracles Almelo heeft zaterdagavond het kunstgras met Vitesse aangeveegd. De bezoekers uit Arnhem konden bij winst de enige ploeg uit de Eredivisie worden die beide duels op kunstgras zou weten te winnen, maar Albert Ferrer en consorten verlieten het Polman Stadion door de achterdeur.

De krachtsverschillen tussen de beide concurrenten waren gigantisch en dit uitte zich dan ook in een keihard pak slaag voor het lamlendige Vitesse: 6-1. Het betekende tevens de grootste winstpartij voor Heracles in de Eredivisie en daarmee gaan de elf van Peter Bosz de boeken in.

Met allebei exact 25 punten voorafgaand aan het duel in Almelo, was het een heuse kraker in de kelder van de Eredivisie tussen Heracles en Vitesse. De thuisploeg begon sterk aan het duel, maar dat het na negentig minuten op 6-1 kwam te staan, verwachtte niemand. Vitesse kwam een aantal keer behoorlijk onder druk te staan, waarbij doelman Elroy Room vooral bij de Twentse hoekschoppen er een aantal keer niet goed uitzag. Bestraft werden de klungeligheden van de sluitpost echter nog niet.

Halverwege de eerste helft had Heracles de slordigheden in de Arnhemse verdediging echter wel moeten afstraffen, maar Darl Douglas liet dit na. Nadat aanvaller Everton na een prima actie de bal klaarlegde voor de inkomende Douglas, schoot de laatstgenoemde van dichtbij tegen de benen van Room. Kort voor rust was het dan wél raak. Room en Slobodan Rajkovic liepen elkaar knullig in de weg, Mark Looms stond op de juiste plek en kon profiteren van de blunder in de defensie: 1-0.

Kort na de theepauze werd de wedstrijd beslist. Een lange bal van achteruit belandde op de voet van Everton en de aanvaller schoot op prachtige wijze via de binnenkant van de paal de 2-0 binnen. Vervolgens werd het slappe spel van de ploeg van Ferrer na een uur voetballen nog harder afgestraft. Met een magnifieke knal van ruim twintig meter afstand met buitenkant links liet Mark-Jan Fledderus Room volledig kansloos en tekende daarmee op zeer fraaie wijze de 3-0 aan.

Luttele minuten later completeerde Willie Overtoom het debacle van Vitesse. Frank van der Struijk haalde Everton in het eigen zestienmetergebied neer en de daaropvolgende elfmetertrap werd door Overtoom feilloos verzilverd: 4-0. Kort daarna mocht Overtoom opnieuw aanleggen vanaf elf meter, aangezien ditmaal Samuel Armenteros neergehaald werd in het strafschopgebied; Overtoom benutte de penalty andermaal en tekende de riante 5-0 aan. Armenteros zorgde tien minuten voor tijd voor de zesde Almelose treffer op het scorebord, terwijl de 6-1 van Gurman Kashia voor de statistieken was. Dit duel betekende de grootste overwinning van Heracles in de Eredivisie ooit; Vitesse haastte zich van het veld en mocht in de kleedkamer de zonden overdenken.