26 november 2016 In de media

Druk op Fraser neemt toe

Een overwinning op Excelsior is voor Vitesse geen wens meer, maar een eis.
De Arnhemse eredivisionist moet tegen de kleinste profclub van Rotterdam afrekenen met een serie van vijf duels zonder zege. De druk op hoofdtrainer Henk Fraser neemt toe.

Fraser (50) is in de zomer gehaald om Vitesse weer een positief imago te bezorgen. Om te strijden voor Europees voetbal. De club wil de kater van het mislukte halfjaar onder Rob Maas wegspoelen. De resultaten in de Gelderse hoofdstad geven dan allerminst reden tot vreugde. Een bescheiden achtste plek in de eredivisie staat in schril contrast tot de ambities in Arnhem.

Fraser ligt daarmee onder een vergrootglas. Maar de coach geniet alle vertrouwen van de clubleiding. Hij krijgt de tijd om de Arnhemse selectie op de juiste koers te zetten. Met Excelsior en de decemberreeks tegen PEC Zwolle (thuis), Sparta en Feyenoord (beiden uit) moet Vitesse alsnog een plek stevig in de subtop afdwingen.

Fraser blijft koel onder die druk. En de coach loopt al helemaal niet voor zijn verantwoordelijkheid weg. "Ik weet waaraan ik ben begonnen", verklaart hij. "Slaagt de missie, dan kan ik blijven. Mislukt mijn opdracht, dan zal de club na dit seizoen afscheid van mij nemen. Dat is topsport."

Met de matige prestaties en de groeiende onzekerheid is bij Vitesse wel een fase van experimenteren aangebroken. Fraser heeft de voorbije weken tal van opstellingen uitgeprobeerd. Hij heeft rookgordijnen opgetrokken en de rol van amateurpsycholoog bekleed. In zijn ogen heeft niemand zonder meer recht op zijn plek. Daarvoor is de prestatiecurve te grillig.

"Ik ben op sportief vlak nergens tevreden over", stelt hij. "De resultaten spreken voor zich. Maar ik ben daarbij niet teleurgesteld in mijn groep. Ik ben teleurgesteld dat ik de selectie nog niet zo ver heb gekregen als voorzien. We hebben tot nu toe geen enkele keer kansloos verloren. Ik maak me dus ook geen zorgen. Maar de lat ligt wel hoger bij Vitesse."

Fraser krijgt de kritiek op Vitesse's prestaties vanuit allerlei hoeken mee. "Ik hoor, ook van vrienden, dat ze niets van mij terugzien in Vitesse. Niets van Edward Sturing of Andy Myers (de assistenten, LL). Want Edward loopt nog als een pitbull rond en Andy ziet er uit als een pitbull. Maar ik kan daar niets mee. Iedereen heeft zijn eigen karakter. Dit Vitesse wordt geen kopie van Andy Myers of Henk Fraser. En daar gaat het ook niet om. We moeten rendement halen uit onze mogelijkheden en juist profiteren van de kwaliteiten die er wél zijn."

Die weg moet leiden naar negen punten in de komende drie wedstrijden. "Dat is een voorwaarde bij Vitesse", weet Fraser. "Maar die eis leggen we wel met beleid neer. Veelal individueel."

"Dat is het huidige voetbal. We hebben te maken met de generatie Z. Z staat voor zacht. Als ik zeg: 'Je moet niet in die zone spelen, want daar breng je ons in de problemen', dan is dat negatief. Dan moet ik dus zeggen: 'Je moet daar spelen, want daar ben jij van heel veel waarde.' Ja, dat is wennen. Denk je nu echt dat Willem van Hanegem mij vroeger een verzoek deed? Een grotere mentale hardheid is een proces. Ook dat moeten we bij Vitesse door. Dit is dus geen makkelijke klus. Maar dat wist ik van tevoren al."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: