30 mei 2012 In de media

Duits museum wil blikje cola van Vitesse

Een van de beste Europa Cup-wedstrijden ooit van een Duitse club, wordt-ie wel genoemd. De 7-1 die Borussia Mönchengladbach op 20 oktober 1971 op het scorebord toverde in een thuiswedstrijd tegen Inter Milaan.

Alleen, de wedstrijd telde niet. Bij de stand 2-1 voor Borussia, werd een Interspeler geveld door een blikje cola dat vanaf de tribune werd gegooid – ‘Der Büchsenwurf vom Bökelberg’. Overspelen, oordeelde de UEFA. Op neutraal terrein bleef het 0-0. Exit ‘Gladbach’.

Arnhemmer Jef Dorpmans was de scheidsrechter van de ‘7-1’. Hij nam het colablikje mee en schonk het aan Martin Esveld, beheerder van het Home of History van Vitesse. Daar, in de catacomben van GelreDome, staat het al jaren tussen de trofeeën van de Arnhemse club.

Lang duurt dat niet meer. Een Duits museum heeft de directie van Vitesse het blikje teruggevraagd. De Arnhemmers staan het stukje Duitse voetbalgeschiedenis volgende maand af.

In Duitsland is het een grote zaak. Het Zweites Deutsches Fernsehen komt met televisiecamera’s naar ‘Arnheim’ om de overdracht vast te leggen.

Gelderlander

Hoofdsponsor: