13 november 2013 In de media

‘ Vitesse kan kampioen worden’

Voetbalkenners Aad de Mos, Hans Kraay jr. en Jan Streuer geloven in de titelkansen van de Arnhemse koploper.
Vitesse meldde zich in het weekeinde aan de kop van de eredivisie. In de competitie is al meer dan een derde van de par­tijen gespeeld en dus luidt de prangende vraag: kan Vitesse dit seizoen kampioen van Nederland worden?

„Ja”, zegt Jan Streuer, voorma­lig technisch ma­nager van Vitesse en nu technisch adviseur bij Sjachtar Donetsk. „Doordat de ‘top­clubs’ het laten af­weten kunnen ook clubs als FC Twente, Vitesse of AZ kampioen worden. Ik kan me niet voorstellen dat de kwets­baarheid van de topclubs zal ver­anderen. De wisselvallige resulta­ten zullen blijven. Tenzij Ajax of PSV in de winter gaat investeren. Een of twee goede aankopen, die het elftal beter maken. Dan kan zo’n club er zo bovenuit springen. Maar dat geldt ook voor Vitesse”, weet Streuer.

„PSV heeft geen spits en is verde­digend kwetsbaar, Ajax heeft ook geen spits en komt op de vleugels te kort”, zo schetst de 62-jarige Arnhemmer de problemen bij de twee clubs die vooraf als grootste kanshebbers werden beschouwd. „Ajax is wel het meest stabiel. De spelers weten wat ze moeten doen in het veld. Qua organisatie staat die ploeg het beste. Maar ook Ajax heeft geen topspelers.

„Qua talent is Vitesse niet minder dan Ajax of PSV. Vitesse speelt heel aanvallend, maar dat gaat ook nederlagen opleveren. Hun speelwijze is heel aantrekkelijk om te zien en het past bij het aan­vallende vermogen dat in de selec­tie zit. Ook nu Theo Janssen niet speelt (geblesseerd en komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie, red.), staat het elftal goed. Vitesse heeft veel creatieve spe­lers en ook jongens die van achter­uit goed kunnen voetballen.”

„Vitesse heeft al­les om kampioen te worden, als het in de winter­stop een spits haalt die goals maakt”, zegt Aad de Mos, analyti­cus en oud-trai­ner van onder meer Ajax, PSV en Vitesse. „Ik zeg altijd: je hebt een keeper nodig die punten voor je pakt en de nul kan houden. Met Piet Velthuizen is dat in orde. Dat zag je tegen Ajax. Hij pakt een lastige kopbal van Siem de Jong en in de tegenaanval maakt Vitesse het winnende doelpunt.

„Daarnaast heb je een spits nodig die in moeilijke wedstrijden het verschil kan maken, een topsco­rer, zoals Wilfried Bony vorig sei­zoen. Die heeft Vitesse nu niet”, vindt de 66-jarige Hagenaar. „Vit­esse heeft het accent daar neerge­legd waar de trainer in gespeciali­seerd is. Peter Bosz werkt nu met meer kwalitatief betere spelers dan bij Heracles en je ziet dat er chemie is tussen trainer en spe­lers. Vitesse is een stapje verder dan vorig seizoen. Door de ma­nier van spelen en doordat de pop­petjes op de juiste plek staan.”

Toch is Vitesse voor De Mos op dit moment niet de grootste kans­hebber op de schaal. „Feyenoord en Ajax zijn aan het terugkomen. Feyenoord heeft het goed staan. En Frank de Boer heeft het nu bij Ajax weer onder controle. Hij heeft het eerder op de rails dan in de voorgaande drie seizoenen waarin hij kampioen werd. Boven­dien weten zij wat het is om kam­pioen te spelen. Wat gebeurt er als er spanning op komt? Dat heeft Ajax in de vingers. Daarom is Ajax voor mij op dit moment de grootste favoriet.”

Dat ziet Hans Kraay jr. net zo. „Ajax blijft toch mijn topfavoriet, zeker nu De Jong weer in vorm is”, zegt de 53-jarige presentator, inter­viewer en tech­nisch directeur van topklasser JVC Cuijk. „Maar Vitesse is wel een kanshebber. Ten eerste omdat Bosz er een ontzettend frisse, aan­vallende en afjagende ploeg van heeft gemaakt, die leuk is om naar te kijken. En ten tweede doordat Davy Pröpper zich gewel­dig ontwikkelt en Bosz een goede vondst heeft gedaan met Lucas Piazon als een verkapte, valse linksbuiten. Piazon speelt tussen de rechtsback en de rechtercen­trumverdediger in. De tegenstan­der weet nooit wie hem moet dek­ken. Je kunt er geen vaste man op zetten, want Piazon bespeelt de ruimte. Ajax heeft het systeem van Vitesse gekopieerd. Met Sig­thorsson in de rol van Piazon.”

Voor Kraay is Bosz de man achter het prille succes van Vitesse. „Ik vind het echt zijn verdienste. Je hebt minimaal 70 doelpunten no­dig om kampioen te worden. Vit­esse heeft driekwart van de goals ingeleverd door het vertrek van Bony en Van Ginkel. Door de ploeg 30 meter verder naar voren te laten spelen, komen zes spelers 50 procent vaker in scoringsposi­tie”, aldus Kraay. „Het mooie aan Vitesse is dat de ploeg uit en thuis exact hetzelfde speelt. Zelfs PSV, dat thuis vooruit wil spelen, heeft het daar in uitwedstrijden lastig mee. Laat iedereen in Arn­hem nou maar genieten van Vites­se. Ik gun ze een vol stadion.”
 


 
Omroep Gelderland TxT / Foto’s SV

Hoofdsponsor: