24 december 2010 In de media

‘ Bodan’ Rajkovic: voorbestemd

Slobodan Rajkovic (21) gaat aan de leiding in het ‘speler van het jaar-klassement’ van de Gelderlander. Terug­blik met de jonge aanvoer­der van Vitesse.

Met zijn 21 jaar is Slobo­dan Rajkovic (‘Bodan’ in spreektaal op het veld) een ultrajonge aanvoerder van Vitesse. De huur­ling van Chelsea komt niet alleen qua leeftijd net kijken, hij streek ook pas een paar maandjes gele­den neer bij Vitesse. Dat de huurling van Chelsea direct tot aanvoerder werd gebombar­deerd, lijkt vreemd, maar is dat vol­gens zijn trainer Albert Ferrer niet (zie kader); hij lijkt voorbestemd voor een leidende rol in welk elftal dan ook.

Zoals het een aanvoerder betaamt leidt Slobodan Rajkovic het klasse­ment Vitessenaar van het jaar, op basis van wekelijkse rapportcijfers van deze krant. Voor het volledige rapport: zie de grafiek.
Zijn komst naar Vitesse is te dan­ken aan de komst van de nieuwe clubeigenaar Merab Zjordania naar Vitesse. Via vriend en zakenpart­ner Roman Abramovich – eigenaar van Chelsea – mocht hij gebruik maken van een trio bij Chelsea vooralsnog overbodige spelers; met Rajkovic kwamen ook mid­denvelder Nemanja Matic en (re­serve) doelman Matej Delac.

Rajkovic werd voor één seizoen ‘ uitgehuwelijkt’ aan Vitesse, nadat hij eerder bij de Nederlandse top­pers PSV en FC Twente mocht rij­pen. „Holland is een goeie competitie voor jonge spelers”, vindt Rajkovic inmiddels. „Maar voor verdedigers is het een moeilijke competitie om­dat iedereen hier aan aanvallen denkt. Het liefst doen alle spelers mee. Als je in Italië speelt, denken elf spelers aan verdedigen. En als er wordt aangevallen, blijft ieder­een in elk geval in zijn zone.”

Bij Vitesse valt daar nog wel het een en ander aan bij te schaven. Als aanvoerder van de nummer vijftien van de eredivisie is Rajko­vic ontevreden met de eerste helft van het seizoen. „Onze ambitie is minimaal achtste worden, maar we hebben veel wedstrijden verlo­ren, veel wedstrijden die we niet verdienden te verliezen. En ik hou niet van verliezen, ik haat het”, be­kent de in Belgrado geboren Ser­viër, die al op zijn vijftiende in de selectie van OFK Belgrado kwam en daar op zijn zestiende debuteer­de. Rajkovic was zo’n exceptioneel talent dat hij op die leeftijd al voor vijf jaar werd vastgelegd door Chel­sea. De Londens club betaalde liefst 5,2 miljoen euro voor een spe­ler van amper 16 jaar.

Nu vijf jaar later speelde Rajkovic nog steeds geen minuut in de Pre­mier League. Om daarvoor in aan­merking te komen moet hij van de Britse voetbalbond de status van international hebben. „Ik moet spelen om bij de nationale ploeg te komen, daarom is het goed dat ik hier bij Vitesse ben. Hier kan ik mijn plaats in de selectie verdie­nen. Alleen als international kan ik straks voor Chelsea spelen”, weet Rajkovic, die inmiddels vier A-interlands op zijn naam heeft.

Een van die vier duurde maar zes minuten, toen werd Italië-Servië afgeblazen wegens gewelddadighe­den van Servische supporters.
Sindsdien zwijgen de internatio­nals van Servië over die kwestie. Rajkovic: „ Het was beschamend, maar het is beter er niks over te zeggen. Of dat gevaarlijk is? Ja.”
Zijn mening geven over Vitesse, waar de prestaties zo achterblijven bij de ambitie, wil hij wel. „Het grote verschil met FC Twente en PSV is dat die clubs elke wedstrijd spelen om te winnen, dat is de uit­daging. Bij Vitesse mis ik dat. Hier wordt gespeeld om niet te verlie­zen. Zo kun je nooit beter worden, nooit top en daar kan ik onmoge­lijk tevreden mee zijn”, zei Rajko­vic, die persoonlijk wel voldoet.

„Ik ben vereerd dat ik goed sta in het klassement, maar je kunt mij niet uit het team lichten. Als je in een team speelt, kan alleen het team je naar de top brengen.” Daarvoor heeft de huidige selectie van Vitesse een injectie nodig, er­kent Rajkovic. „ Misschien dat je met een paar spelers met de men­taliteit om altijd te willen winnen, een stap verder kan komen. Dan trek je de andere spelers mee.”

Vanuit de groep zelf zal dat niet makkelijk gaan, vermoedt Rajko­vic. „ Misschien ligt het aan de at­mosfeer in de kleedkamer, helpen we elkaar niet genoeg, wordt er niet genoeg met elkaar gesproken.
Dat probeer ik wel te doen, samen met Aissati, Matic, Stevanovic, dat zijn de ervaren spelers. Ik ben na­tuurlijk niet echt oud, 21, maar in deze groep met veel jonge jongens ben ik wel ervaren. Ik heb met PSV in de Champions League en de Europa League gespeeld, bij FC Twente heb ik veel gemist door mijn schorsing en een blessure, maar de belangrijke wedstrijden heb ik wel gespeeld”, weet Rajko­vic, die zijn toekomstplannen nog niet heeft ingevuld.

„Ik speel dit seizoen bij Vitesse, daarna heb ik nog een contract voor een jaar bij Chelsea. Elke week heb ik contact met de club. Wat ze van plan zijn, weet ik niet. Ik ben dit jaar uitgeleend voor het project van Chelsea en Vitesse. Ze willen spelers uitlenen om klaar te stomen voor de Engelse competi­tie. Of ik daar dan klaar voor ben, weet ik niet. Het tempo is er hoger en er wordt meer ‘gevochten’. Maar ik heb er nooit in gespeeld, dus ik weet het niet. Ik denk er ook niet over na. Eerst wil ik hier dertig wedstrijden spelen. En goed spelen, anders win je nooit iets.”


 

 

Ferrer voorziet al binnen vijf weken grote toekomst voor jonge captain

Trainer Albert Ferrer van Vitesse is onder de indruk van zijn aanvoer­der Slobodan Rajkovic. „ Een jonge speler met een grote persoonlijk­heid en een groot verantwoorde­lijkheidsgevoel”, zei de Spaanse trainer vlak voor de winterstop.

„Bodan is een speler die het in zich heeft aanvoerder van een grote ploeg te worden. Hij coacht vanuit zichzelf. Wel mag hij nog dwingen­der zijn. Meer ‘ ik ben de captain, dit moet nu gebeuren”, aldus Fer­rer over de speler met wie hij nu vijf weken samenwerkt.

Aan voetballende kwaliteiten ont­breekt het de 21-jarige Serviër so­wieso niet, vindt Ferrer. „ Hij is van zichzelf een hele goede speler. In de weken dat wij werkzaam zijn, heeft hij ook goed door wat wij vra­gen van spelers”, vond de trainer, die niet weet of hij de van Chelsea gehuurde centrale verdediger na dit seizoen aan de Londense groot­macht moet afstaan.

„Om een vaste waarde van Chelsea te zijn, moet hij nog een stap ma­ken. Ik weet niet of hij daar klaar voor is, al zal hij de uitdaging zelf wel zien zitten. Hij is een speler die houdt van uitdagingen.”


Karakteristieken
Vitesse speelde negentien competi­tiewedstrijden voor de winterstop.
Niet één speler was in alle duels (1710 minuten) actief.
De drie trainers Theo Bos, Hans van Arum en Albert Ferrer gebruik­ten samen 25 spelers.
Doelman Eloy Room miste alleen het eerste duel tegen ADO Den Haag, toen Piet Velthuizen vlak voor diens transfer naar Hercules Alicante nog onder lat stond.
Davy Pröpper maakte de meeste speelminuten van alle veldspelers.

Hieronder een overzicht van de ge­speelde minuten per speler en ( het aantal wedstrijden).

1.Eloy Room 1620(18)
2. Davy Pröpper 1531(18)
3. Nemanja Matic 1385 (16)
4. Ismaïl Aissati 1376(16)
5. Guram Kashia 1260(14)
6. Slobodan Rajkovic 1260 (14)
7. Frank van der Struijk 1125 ( 13)
8. Dalibor Stevanovic 1065 (15)
9. Alexander Büttner 971 (14)
10. Wiljan Pluim 958(16)
11. Julian Jenner 895(14)
12. Lasse Nilsson 873(13)
13. Civard Sprockel 803 (10)
14. Luca Caldirola 791(11)
15. Genaro Snijders 636 ( 11)
16. Jeroen Drost 541(6)
17. Nacer Barazite 469(9)
18. Marco van Ginkel 454 (11)
19. Gino Felixdaal 295(5)
20. Markus Pedersen 294 (8)
21. Laryea Kingston 94( 3)
22. Piet Velthuizen 90(1)
23. Ted Heijkmann 10(2)
24. Hayri Pinarci 10( 2)
25. Roy de Ruiter 4(1)

De Gelderlander

Hoofdsponsor: