20 januari 2012 In de media

‘Respectloos gedrag en geweld niet te tolereren’

Supportersverenigingen van Gelderse voetbalclubs willen bij derby ongeregeldheden voorkomen om spelen zonder uitpubliek te voorkomen

Voor het eerst werken de voetbalsupporters van Vites­se en NEC samen om te voorkomen dat de derby zonder uitpubliek ge­speeld moet worden.

‘Dit telefoontje móet voor jou zijn”, grijnst Stef ten Thij naar Rob Schevers.

De voorzitter van de Supporters­vereniging Vitesse ziet het num­mer ‘ 024’ op de display van zijn gsm met de geel-zwarte adelaar.
Schevers, voorzitter van de SV van NEC, heeft het toestel zo­juist even geleend. „Die van mij ligt nog in de auto.”

De twee supportersvoorman­nen treffen elkaar in Het Wa­pen van Elst, op ‘neutraal terrein’, om vooruit te blik­ken naar Vitesse- NEC, zondag. Het wordt een vriendelijk gesprek, met plaagstootjes over en weer. De aanleiding is serieus: nóg een keer rottigheid en de voet­balderby wordt voor­taan, als het aan de clubs ligt, gespeeld zon­der uitpubliek.

Daarom roepen de sup­portersverenigingen ge­zamenlijk op tot sporti­viteit. ‘ De Gelderse der­by hoort thuis op het veld’, is het credo. „ De clubs wilden na de rel­len in Nijmegen eigen­lijk geen uitsupporters meer toelaten”, zegt Schevers. „ Dat was voor ons onbespreek­baar”, vult Ten Thij aan. De uitkomst van de gesprekken: de clubs geven de fans nog een kans.

Hebben Vitesse en NEC bij jullie aangegeven waar precies de grens ligt?

Ten Thij: „Nee. Dat zou dus nog een punt van discussie kunnen worden. Maar het gaat erom dat het sportief blijft. Geweld en res­pectloos gedrag worden niet getole­reerd.”
Schevers: „We hopen echt dat het goed gaat en dat we volgend jaar met 1.000 man naar Arnhem kun­nen in plaats van met 800, zoals nu. Vorig jaar werden er nog 900 fans toegelaten.”

Afgezien van de rellen na NEC-Vites­se, vorig jaar, is er de laatste jaren ei­genlijk weinig misgegaan.

Ten Thij: „We hebben ook ge­vraagd op basis waarvan de clubs deze maatregelen wilden nemen. De afgelopen jaren is er niets ver­velends voorgevallen, en in Arn­hem zelfs nog nooit. Je kunt dus wel stellen dat de rellen van 16 ok­tober een incident waren. Maar blijkbaar is het gemakkelijker om zonder uitpubliek te spelen."
Schevers: „Bovendien is gebleken dat een derde van de opgepakte rel­schoppers in Nijmegen helemaal niet in het stadion aanwezig was bij NEC-Vitesse. Het geweld was ook niet per se tegen Vitesse ge­richt. Er was frustratie over een reeks slechte resultaten. En dan verlies je óók nog van Vitesse. Dat was op dat moment de druppel.”

Wat doen jullie concreet om de spor­tiviteit te bevorderen?

Ten Thij: „Bij het uitvak in GelreDome komt een groot spandoek met de tekst ‘ De derby hoort op het veld’."
Schevers: „We dragen als suppor­tersverenigingen onze boodschap zoveel mogelijk uit en geven alle NEC-aanhangers in de bus naar Arnhem een flyer. Daarin roepen we ook op om de actie van de Vit­essesupporters voor de zieke Theo Bos te respecteren.”

Wat gaat de Vitesse- aanhang doen voor Theo Bos, bij wie onlangs al­vleesklierkanker is geconstateerd?

Ten Thij: „We maken een groot spandoek voor de Noord-Tribune (Red: Zuid-tribune), waar de harde kern zit, en zetten in de vierde minuut spreekkoren in om Theo Bos, Mister Vitesse, te steunen in de strijd tegen zijn ziek­te. Hij speelde bij Vitesse altijd met rugnummer vier.”
Schevers: „ Op dat moment gaan er ook bij ons drie spandoeken de lucht in.”

De samenwerking stuit ook op ver­zet. Dan vallen al snel woorden als ‘ verraad’. Hoe is dat voor jullie?

Schevers: „Kritiek zul je altijd blij­ven houden. Je weet van te voren dat het komt. Daar kun je weinig aan doen.” 
Ten Thij: „ Om die reden moeten we het goed uitleggen. Onze in­steek is dat supporters van Vitesse en NEC over en weer de derby kunnen blijven bezoeken. Als zij naar Arnhem mogen komen, mo­gen wij ook naar Nijmegen.”

In welke stad leeft de rivaliteit het meest?

Ten Thij: „Dat zou ik niet kunnen zeggen.”
Schevers: „Ik denk dat ze bij ons in Nijmegen wat fanatieker zijn.”

Wat betekent de derby voor jullie persoonlijk?

Schevers: „ Op zich is een duel tussen NEC en Vites­se een wedstrijd als alle an­dere. Je probeert drie pun­ten te pakken. Maar vlak voor de aftrap gaat het wel kriebelen. Eerder niet. Daarvoor ben ik te druk. Ik ga niet meer alle uitduels mee, maar zondag ben ik er bij.”
Ten Thij: „Voor mij is het de wedstrijd van het jaar. De kriebels beginnen al weken van tevoren.”

Als het nu misgaat, worden de duels tussen Vitesse en NEC voorlopig zonder sup­porters van de uitspelende club gespeeld. Wat zou dat betekenen?

Ten Thij: „Dan heb je een dooie derby. Je mist de ludieke spreekkoren over en weer. Die dra­gen echt bij aan de sfeer tijdens zo’n wedstrijd.”
Schevers: „Het zou zonde zijn als je thuis voor de tv moet gaan zitten. Wij leven echt toe naar de derby.”

Ten Thij: „Ludie­ke acties horen er­bij. Tijdens de wedstrijd ben je rivalen, daarna drink je samen een biertje. Zo hoort het. Wij willen niet dat een enkeling het voor de rest verpest.”
Schevers: „Precies.”

Vitesse-NEC. Wat staat er zondag na afloop op het score­bord?

Schevers: „Wij scoren moei­lijk, maar ik zeg 0- 1.”
Ten Thij: „ De punten blijven in Arnhem: 3-1.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: