8 november 2010 In de media

‘Balkan-clan’ domineert Vitesse

Het succes van Vitesse wordt niet alleen in de weg ge­staan door een gebrek aan scorend vermogen, maar ook door een ge­brek aan eenheid. De dominante ‘ Balkan- clan’ beheerst Vitesse, nu er een machtsvacuüm is tot de komst van de nieuwe trainer Al­bert Ferrer op 15 november.

Ondanks dat voegde Vitesse zon­dagmiddag tegen AZ op de valreep een punt (1-1) toe aan het totaal. Na dertien duels staat de Arnhem­se ploeg troosteloos op de zestien­de plaats met tien punten.
Nog treuriger is het gesteld met het aantal gescoorde doelpunten. De gelijkmaker waarmee Ismaïl Aissati de 0- 1 van Graziano Pellè in de 47e minuut egaliseerde, was pas de elfde treffer van het sei­zoen. Vitesse is de minst produk­tieve ploeg van de eredivisie.

De beloning was wel verdiend na een wedstrijd waarin de Bal­kan- spelers van Vitesse zich deden gelden. Zo posteerde Dalibor Ste­vanovic zichzelf voor rust ten kos­te van Aissati van de zijlijn naar een centrale post op het midden­veld. Dat gaf de Sloveen halverwe­ge de eerste helft met een handge­baar aan bij zijn trainer Hans van Arum: „ Die vrijheid hebben ze, als Aissati en hij van positie ruilen, zijn we verrassender.”
De trainer wilde niet spreken van een machtsgreep van Stevanovic, de speler die eerder in opspraak raakte na een woede-uitbarsting omdat hij reserve was. Dat Stevan­ovic na die tweede uitbarsting in korte tijd een straf ontliep en di­rect terugkeerde in de ploeg, lever­de binnen de selectie de nodige scheve gezichten op.

Ook de onduidelijkheid over de vrije trappen sprak gistermiddag boekdelen. Julian Jenner en Wil­jan Pluim, twee gewezen Arnhem­se specialisten, legden het publieke­lijk af bij Stevanovic en Matic. Daarbij gaf Jenner blijk van onvre­de, maar na afloop wilde de bui­tenspeler er geen grote woorden aan vuil maken. „Ik ben niet uit op een rel in de selectie”, zei hij.

Trainer Van Arum wilde niet spre­ken van een te dominante rol van de grotendeels door de nieuwe ei­genaar Merab Zjordania gehaalde Balkan-clan; Matic, Rajkovic en ook doelman Delac van Chelsea. Stevanovic, de vierde Balkanspe­­ler, was er al.
„Er is geen afspraak bij vrije trap­pen. Maar de kwaliteit van een spe­ler is ook een ander de vrije trap la­ten nemen”, vond Van Arum: „Nee, ik geloof niet dat er een twee-stammenstrijd gaande is. Maar we hebben wel te maken met haantjes, dat klopt. Het vor­men van een team is de belangrijk­ste eis voor dit elftal. Daar schort het nog wel eens aan.”

Van Arum, die de bekerwedstrijd woensdag thuis tegen Rijnsburgse Boys en het uitduel bij VVV op 14 november nog voor de boeg heeft, zag Vitesse gisteren tot de 75e mi­nuut apathisch op een nederlaag af koersen. Pas nadat Nemanja Ma­tic een opstootje uitlokte en de spelers van AZ mee gingen, kwam er gif in de wedstrijd. Dat leidde eerst tot een kopbal van Slobodan Rajkovic op de paal en later tot de gelijkmaker van Aissati, die zwak verdedigend werk van AZ schitte­rend ( bal in kruising) afstrafte: 1- 1.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: