23 juli 2012 In de media

‘Circus Plovdiv’ komt naar Arnhem

Lokomotiv Plovdiv speelt donderdag in GelreDome te­gen Vitesse. Een opvallend gezelschap dat extra aan­dacht vraagt. Beveiligingsme­dewerkers zijn alert.
Vitesse speelde donderdag in de tweede voorron­de van de Europa League in Lo­vech tegen Lokomotiv Plovdiv.

Het werd een wedstrijd die niet al­leen vanwege de uitslag (4-4) nooit vergeten wordt in Arnhem.

Voor het eerst sinds jaren waren er weer met knuppels gewapende agenten bij een wedstrijd van Vi­tesse aanwezig. En dat was nodig ook. Een deel van de fans van Lo­komotiv Plovdiv blijkt licht ont­vlambaar en aanhanger van het ex­treem- rechtse gedachtegoed.

Een enkeling had zelfs een haken­kruis op het hoofd geschilderd en achter één van de goals was een vlag zichtbaar met daarop het Kel­tische kruis, één van de symbolen van extreem rechts.

Vitesse staat in GelreDome een kwetsend spandoek niet toe. Bevei­ligingsmensen van Vitesse zijn donderdag extra alert. Indien no­dig wordt er, in overleg met de UEFA, opgetreden. De UEFA is als organisator van de Europa League eindverantwoordelijk.

Wilfried Bony, Ivoriaans interna­tional en spits van Vitesse, had het zwaar in Plovdiv. De donkere spe­ler werd vanaf de eerste minuut uitgejouwd. Eigenlijk begon het al tijdens de warming-up. Bony nam sportieve wraak en scoorde ( 2- 3).

Vervolgens zocht hij oogcontact met de fans van Plovdiv, die achter de goal zaten. Dat maakte de Bul­garen furieus. Oerwoudgeluiden waren het gevolg. Ook kreeg Bony plastic flesjes naar zijn hoofd ge­slingerd.

Het bestuur van Vitesse heeft zich aan de oerwoudgeluiden geërgerd.

Bony zelf nam het luchtig op.

„Het doet me niets, in Oost-Euro­pa moet je rekening houden met dergelijk gedrag”, zei hij.

Of het zin heeft te klagen bij de lei­ding van Plovdiv, is de vraag. Een dag voor de wedstrijd dineerde het bestuur van Vitesse met het be­stuur van Plovdiv. Voor de deur van het horeca-etablissement in Lovech stonden drie gespierde en met pistolen gewapende body­guards. Dat wekte verbazing bij en­kele Vitesse-fans, die toevallig op het terras van hetzelfde restaurant zaten. ‘ Is de voorzitter van Plovdiv soms een foute man’, was de vraag aan de Bulgaarse tolk, die de Ne­derlandse groep begeleidde. ‘Alle hooggeplaatste mensen in Bulga­rije hebben connecties met de on­derwereld’, was diens opvallende antwoord.

GelreDome heeft een goed bevei­ligd uitvak, ontsnappen uit ‘de kooi’ op de Noord-tribune lijkt on­mogelijk. Vitesse heeft 250 kaarten verstrekt aan Lokomotiv, officials en bestuur niet meegerekend.

Gelderlander

Hoofdsponsor: