7 augustus 2012 In de media

‘Doellijntechnologie in 2013 in eredivisie’

De KNVB streeft ernaar om in het seizoen 2012-2013 doel­lijnbewaking in te voeren in het betaalde voetbal. Dat vertelde com­petitieleider Gijs de Jong gister­morgen tijdens een bijeenkomst voor scheidsrechters en hun assis­tenten in Zeist.
In september is er een vergadering belegd waarop de clubs van het be­drijf Hawk- Eye informatie krijgen over de kosten van doellijncame­ra’s. „Daarna gaan we kijken hoe snel we het eventueel in kunnen voeren.

Het EK heeft met dat niet geziene doelpunt van Oekraïne te­gen Engeland nog eens aange­toond dat de menselijke waarne­ming beperkt blijft. Als KNVB ge­loven we in technische vooruit­gang”, zei De Jong, die verklaarde dat matchfixing een belangrijk aan­dachtspunt blijft.

In het komende seizoen staat het uitbannen van ernstig gemeen spel ook hoog op de agenda. Dat zei scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. Trainers en spelers dron­gen zelf een paar jaar geleden aan op meer respect en sportiviteit. „Het risico bestaat dat er te veel ro­de kaarten vallen als we er fel te­gen op blijven treden. Daar vragen we begrip voor.”


KNVB en Eredivisie twisten over kosten doellijntechnologie

In het seizoen 2013/14 wil de KNVB doellijntechnologie invoeren in zowel de Eredivisie als de Jupiler League. Maar nu al twisten de KNVB en de Eredivisie CV (ECV) over de financiering van het Hawk-Eye-systeem.

De bond wil niet alleen voor de kosten opdraaien, zoals vanuit de ECV is gesuggereerd, en pleit ervoor een sponsor te vinden. En er zijn nog veel meer vraagtekens, verklaart Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal van de KNVB. ‘De voortgang van elektronische hulpmiddelen laat even op zich wachten in verband met de agenda van de vertegenwoordigers van Hawk-Eye. Verwacht wordt dat die medio september naar Nederland komen om een voorlichting te geven aan het technisch platform van de KNVB en diverse betrokkenen. Belangrijk punt wordt de financiering.

Tot mijn verbazing las ik dat ECV-directeur Alex Tielbeke dit een aangelegenheid van de bond vond. Mijns inziens is dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid, dus moeten we zoeken naar een goed exploitatiemodel voor het komende seizoen. Je zou ook nog kunnen denken aan een technology-sponsor.’ Bij absentie van Tielbeke reageert Maarten van Rooijen namens de ECV. ‘Op een groot aantal thema’s werken we prima met elkaar samen en op andere momenten staan we weieens tegenover elkaar. Het is toch geen verbazingwekkende gedachte dat de organisatie die verantwoordelijk is voor de arbitrage ook de kosten draagt om die mensen zo goed mogelijk hun werk te laten doen?’

De kosten voor Hawk-Eye zullen tussen de 250 en 300 duizend euro per stadion bedragen. Aan onderhoudskosten zijn de achttien Eredivisieclubs gezamenlijk ruim honderdduizend euro kwijt. De kosten van het alternatief GoalRef (met een zender in de bal) zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat het een beduidend goedkoper alternatief voor Hawk-Eye zal zijn.

De KNVB heeft niettemin een uitgesproken voorkeur voor Hawk-Eye (haviksoog), een in het cricket, tennis en snooker gehanteerd computersysteem dat de baan van de bal volgt. In het voetbal is het ook al diverse keren getest. Het werd in 2001 ontwikkeld door Dr. Paul Hawkins van Roke Manor Research Limited, een dochteronderneming van Siemens. Hawk-Eye maakt gebruik van ten minste zes televisiecamera’s die aan een computer gelinkt zijn en rond de baan of het veld staan opgesteld.

De computer leest de beelden in real-time en volgt de baan van de bal op elke camera. Deze zes verschillende invalshoeken worden dan gecombineerd, wat resulteert in een accurate driedimensionale weergave van het pad van de bal die in een virtual reality-simulatie kan worden bekeken.

Meer informatie over Hawk-Eye: klik hier

Gelderlander / Voetbal International wk 31

Hoofdsponsor: