26 januari 2016 In de media

‘Een Vitesse-kunstwerk moet iets eigens hebben’

In het Supportershome Monnikenhuize wordt hard gewerkt aan het realiseren van een nieuwe wandschildering.
Thomaz van Os en Friso Hilhorst werken al vijf dagdelen aan een kunstwerk met als thema ‘Monnikenhuize’ en zijn nog niet klaar. “Het zal nog wel een dagdeel of twee vergen voor het af is”, aldus Friso.
 
Het zijn mannen van weinig woorden. Bescheiden praten zij over hun passie en laten liever hun creatieve geest en handen werken dan erover te praten.
 
“De opdracht van de supportersvereniging was Monnikenhuize en Bert Jacobs in een kunstwerk te verwerken met een nostalgische uitstraling. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan maar we hebben ook de ruimte gekregen om er onze eigen creatieve vertaling van te maken”.
 
Thomaz van Os weet waar hij over praat. Eerder maakte hij de markante blauwe graffiti achter het podium in het oude supportershome en werkte hij, samen met twee andere Arnhemse kunstenaars, aan de schilderingen in GelreDome-tunnel in opdracht van de Gemeente Arnhem. Friso ontwierp en werkte eerder mee aan het grote Bony-doek dat voorafgaand aan een wedstrijd in GelreDome te bewonderen was.
 
“We werken in het supportershome met verschillende technieken”, vertellen de creatieve mannen. “Spuiten, schilderen en ook reageren op dat wat ons op dat moment ingegeven wordt. Je kunt wel een afbeelding projecteren en dat schilderen, maar dat is niet ons ding. Een Vitesse-kunstwerk moet iets eigens hebben en handgeschilderd zijn. Als je van links naar rechts kijkt dan vangt de afbeelding je blik en dan gebeurt er wat. Iedereen zal er dan ook, los van het thema, iets anders in zien en dat is prima”.
 

 
Zo verrijst een creatieve versie van stadion Monnikenhuize met een markant gelijkende Bert Jacobs aan haar zijde op de muur in het Supportershome Monnikenhuize.
 
Tot nu toe combineren Thomaz en Friso hun creatieve ambacht met een baan. Hun grote droom is om er in de toekomst hun werk van te kunnen maken (www.verfbrigade.nl).
 
De Vitesse-supporters kunnen woensdagavond het kunstwerk in wording links naast de bar van het supportershome al bewonderen. Het Supportershome Monnikenhuize is twee uur voor tot twee uur na een thuiswedstrijd geopend voor alle Vitesse-supporters. Tijdens de wedstrijd is het supportershome gesloten en zijn de SV-vrijwilligers op de tribune van stadion GelreDome te vinden
 
Woensdag speelt Vitesse in GelreDome tegen PEC Zwolle (20.45 uur) en zaterdag opnieuw thuis tegen Excelsior (18.30 uur). In de twee weken na de thuiswedstrijden zal het Monnikenhuize-kunstwerk voltooid worden.
 


Friso Hilhorst (L) en Thomaz van Os (R)
Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: