27 juni 2010 In de media

‘Enquêtecommissie moet Vitesse-affaire onderzoeken’

Een provinciale enquêtecommissie moet de affaire Vitesse/Gelredome gaan onderzoeken. Dat stelt de Gelderse SP. De statenenquête moet duidelijkheid verschaffen over wat er mis is gegaan rondom de toegezegde steun aan Vitesse.
Een aantal gedeputeerden beloofden Vitesse in 2001 om de huur van Gelredome te verlagen. Geldschieters van Vitesse staken daarop nog eens bijna 10 miljoen euro in de noodlijdende Arnhemse voetbalclub.

De provincie Gelderland kwam de toezegging aan de ‘Vrienden van Vitesse’ echter niet na, omdat de provinciale staten zich tegen de steun aan Vitesse uitsprak.

De geldschieters spanden daarop een rechtszaak aan. Vrijdag stelde de Hoge Raad vast dat de provincie Gelderland verantwoordelijk is voor de schade die Vitesse heeft geleden. De provincie kan nu een schadeclaim van mogelijk dertig miljoen euro verwachten.

In een statenenquête kunnen de toenmalige betrokken bestuurders en ambtenaren als getuigen worden opgeroepen en onder ede worden gehoord. SP-statenlid Alex Mink wil dat de onderste steen boven komt. „Het gaat hier over miljoenen aan gemeenschapsgeld die de provincie nu kwijt is. Die toezeggingen van gedeputeerden zijn gedaan zonder steun van provinciale staten. Daarmee hebben bestuurders geld uitgegeven tegen de wil van de staten in. Dat lijkt me in strijd met het budgetrecht dat stelt dat de staten over de uitgaven gaan.

„Goed onderzocht moet worden wat er mis is gegaan en in welke mate dat de Gelderse bestuurders dit te verwijten is. Voorkomen moet worden dat de provincie vaker tientallen miljoenen gemeenschapsgeld kwijt raakt als gevolg van een paar achterkamertjesgesprekken.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: