9 oktober 2018 In de media

‘Eredivisie 2.0’ dichterbij na revolutionair voorstel van top drie

Een vernieuwde Eredivisie zonder kunstgras is een stap dichterbij. Ajax, PSV en Feyenoord hebben een concreet voorstel op tafel gelegd om de televisiegelden die zij binnenhalen vanuit Europese wedstrijden per 2021 ‘revolutionair’ anders te gaan verdelen. “Het kan nu heel snel gaan, ik ben heel positief gestemd”, aldus Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord.
Het AD schrijft dat minimaal tien procent van de inkomsten die Nederlandse clubs uit de Champions League en Europa League halen, voortaan moeten terugvloeien naar de overige clubs in de Eredivisie. Dit zou al snel neerkomen op een bedrag van ongeveer tien miljoen euro. In ruil voor dat geld willen de topclubs af van de kunstgrasvelden in de Eredivisie. Een speciaal fonds moet tevens worden ingericht om ook de gepromoveerde clubs op natuurgras te laten spelen.

Daarnaast willen de Nederlandse topclubs ook een nieuwe competitieopzet. Ajax, PSV en Feyenoord willen het aantal wedstrijden onder weerstand vergroten. Er wordt rekening gehouden met play-offs en eventueel zestien in plaats van achttien clubs in de Eredivisie. Hoe de vernieuwde competitie precies zal worden opgezet, wordt nog onderzocht. Bovendien willen Ajax en PSV hun beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie behouden.

De discussie over een nieuwe opzet van de Eredivisie en het verbieden van kunstgras speelt al langer, maar kwam de afgelopen maanden in een stroomversnelling doordat de Eredivisie CV een onafhankelijk Engels bureau heeft ingeschakeld dat de plannen ontwikkelde. Het plan komt medio november al in stemming en het is de bedoeling dat de ‘Eredivisie 2.0’ per 2021 van start gaat.

Voetbalzone / foto’s SV

Hoofdsponsor: