26 april 2017 In de media

‘Korenmarkt moet wachten, eerst De Kuip opruimen’

‘Chicks love Diks’: deze tekst op een geel doek, met daarnaast een portret van Vitesse-verdediger Kevin Diks, is alom bekend.

Initiatiefnemer van dit doek met cultstatus was Kristel Jilesen. De Vitesse-supporter in hart en nieren bereidt zich nu voor op komende zondag, als haar Vitesse de eerste prijs in het 125-jarige bestaan kan behalen.

Simpel, een beetje banaal, maar een prachtige knipoog; zo is het befaamde spandoek te omschrijven. Heel wat anders dan de doeken die Jilesen normaal maakt. Samen met de Supportersvereniging Vitesse en VIVO 1892 (Vitesse Is Van Ons) maakt ze ware kunstwerken om de geel-zwarten aan te moedigen. “Het kost me wel wat tijd”, zegt ze laconiek.
 

Het begon allemaal drie jaar geleden voor Jilesen. In een stormachtige seizoen waarin Theo Janssen afscheid nam en niet de spelers van Vitesse, maar persvoorlichter Esther Bal elke week onderwerp van gesprek was, werd een oproep geplaatst. “Om meer sfeer te krijgen in de GelreDome”, zegt de Vitesse-fan. “Een mede-supporter wilde dit doen door onder andere het maken van spandoeken en het organiseren van sfeeracties en richtte daarom VIVO 1892 op. Dat resulteerde in een Facebookgroep met meer dan duizend leden. De fanatieke kern bestaat trouwens uit een mannetje tien à vijftien.”

Het supporterscollectief produceerde een aantal pareltjes. Zo zetten de fans onder meer de befaamde adelaar, thuisstad Arnhem en publiekslieveling Guram Kashia op doek. Het lijkt te helpen, want voor de vierde keer en voor het eerst sinds 1990 staan de Arnhemmers dit seizoen in de bekerfinale.

Samen maakten de Supportersvereniging Vitesse, VIVO 1892 en andere supportersgeledingen een megaspandoek voor aanstaande zondag. “We zijn nu al bijna drie weken bezig”, zegt de 29-jarige Vitesse-aanhanger. “Zo’n 25 man heeft de handjes uit de mouwen gestoken. Zelfs de spelers zijn een middag komen helpen. Over het resultaat mag ik natuurlijk niets zeggen, daarvoor moet je zondag maar kijken.”
 

De bekerfinale tegen AZ wordt een van de belangrijkste dagen uit het leven van Jilesen. Hoe gaat ze deze unieke dag beleven? De grote lijnen weet ze al. “We zijn al vroeg in De Kuip om alles voor te bereiden. Van de KNVB hebben we een waslijst aan eisen ontvangen, waaraan we moeten voldoen. Ik hoop dat er dan al wel wat alcohol is. Om de dag door te komen, maar vooral tegen de zenuwen. Een overwinning van Vitesse zou een bekroning zijn op ons werk.”

Gerust over een goede afloop is Jilesen allesbehalve. “En dat is na de laatste wedstrijden tegen Excelsior en Feyenoord alleen maar slechter geworden”, zegt ze resoluut. Begrijpelijk, want beide keren sloeg Vitesse een modderfiguur. Een voorspelling durft ze dan ook niet te doen. “Normaal heb ik wel een gevoel bij een wedstrijd, maar nu totaal niet. Ik ben sowieso voor elke belangrijke wedstrijd zenuwachtig. Ik ben zelfs al een paar keer wakker geworden met de vraag: wat als we verliezen? Dan denk ik even later: waar ben ik mee bezig?

Als we uiteindelijk winnen, weet ik van gekkigheid niet wat ik moet doen. Alleen moet de Korenmarkt dan wel even op mij wachten. We moeten eerst alles in Rotterdam opruimen. Dat hoort er namelijk ook gewoon bij.”
 

Staantribune / Foto’s SV

Hoofdsponsor: