18 augustus 2010 In de media

‘Merab Jordania zal goed zijn voor Vitesse’

In Tbilisi kent iedereen Merab Jordania, maar nog beken­der is zijn ex-vrouw, fotomodel Maka Asatiani. „Wat een pracht­vrouw!

Misschien wel de mooiste in heel Georgië”, lacht een kran­tenverkoper in het centrum van de stad waar de dagbladen met fo­to’s van Vitesse-voorzitter Maas­bert Schouten en Zjordania groot op de voorpagina’s staan.

Merab Jordania was in de jaren tachtig speler bij Dinamo Tbilisi.

„Hij kon geweldige voorzetjes ge­ven”, herinnert George Gorgodze, de hoofdredacteur van het maan­delijkse sportblad Dato Kipiani, zich. „Maar hij had één makke: hij was niet snel genoeg.”

Na een carrière bij Dinamo ver­trok Jordania naar het elftal van deWest- Georgische stad Lants­jchoeti. „Dat kleine elftal uit een stad met amper 15.000 inwoners schopte het tot de hoogste divisie van het Sovjet-voetbal. Grote clubs als Dinamo Kiev of Spartak Mos­kou moeten uren op de kaart zoe­ken om te kijken in welk gehucht de volgende wedstrijd gespeeld zou worden”, lacht Gorgodze.

Dat de Georgiër interesse had in Vitesse, is in de lokale voetbalpers al weken bekend. Op 29 juli pakte sportkrant ‘Lelo’ groot uit met een verhaal waarin anonieme bronnen aangeven dat de Russische miljar­dair Roman Abramovitsj verschil­lende projecten met Jordania op wil starten. ‘Abramovitsj en Jorda­nia zijn al lang goede vrienden’, schrijft de krant. ‘Hoewel het twee­tal aanvankelijk AZ Alkmaar wilde kopen, viel de keus uiteindelijk op Vitesse en is de aankoop op naam van Zjordania gedaan’. Ook Gor­godze weet zeker dat Zjordania de aankoop van Vitesse niet zelf heeft kunnen financieren. „Hij heeft heel goede partners en contacten die hem helpen”, legt hij uit.

De steenrijke vader van zijn ex-vrouw zou eveneens een be­langrijke rol spelen. De sportkrant schrijft verder dat Zjordania van Abramovitsj een rol op de Europe­se transfermarkt krijgt. Zo zou Vit­esse worden versterkt met het Ge­orgische talentWaco Kazaisjvili.

Toen de westers georiënteerde pre­sident Michail Saakasjvili eind 2003 aan de macht kwam was Zjor­dania een van de eersten die voor verduistering de bak invloog. Hij zou ruim 250.000 euro aan belas­tinggeld schuldig zijn uit zijn tijd als voorzitter van Dinamo Tbilisi.

Niet veel later stond hij weer op vrije voeten, nadat hij het verschul­digde bedrag had teruggestort, vol­gens Saakasjvili ’een voorbeeld voor andere corrupte overheidsin­stellingen’. „Natuurlijk stinkt het zaakje”, legt Gorgodze uit. „ Maar het is een hoop zwartmakerij. Hij heeft als voorzitter veel goeds voor Dinamo Tbilisi gedaan.”

Het is een heel correcte, competen­te en vriendelijke man”, legt hij uit. „Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verkiezing van Ue­fa- topman Michel Platini in 2007. Hij wist nagenoeg alle landen in de voormalige Sovjet-Unie om te praten.”

Over schietincidenten, overvallen en verduistering van fondsen is op de redactie van het sportblad wei­nig bekend. „Negentig procent van de verhalen die je nu hoort, klopt niet. Natuurlijk klopt er iets niet aan dat gekke transferbedrijfje van hem. Maar vertel me waar dat niet zo is. Hij zal goed zijn voor Vites­se.”

Ook bij de Georgische voetbal­bond zijn ze lovend over Zjorda­nia. „Het is een eerlijke man met het verstand op de juiste plaats”, zegt woordvoerder Lasjo Dvalisjvi­li.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: