27 november 2012 In de media

‘Theo Janssen is bepalend’

Aad de Mos (65) was tussen 2006 en 2008 trainer van Vites­se. Tegenwoordig is hij een van de beste voetbalanalytici van Ne­derland. Zondag was hij aanwe­zig bij de topper PSV-Vitesse (1-2). Zijn analyse, verpakt in een monoloog.
Aad de Mos: „ Vitesse is voor mij nog steeds speciaal. Ik heb met een heel goed gevoel twee jaar bij Vitesse mogen wer­ken en vond het altijd fijn naar Pa­pendal te rijden. Hoe het afgelo­pen is, daar had ik geen invloed op. Het ging om de machtspositie en er waren mensen binnen de club bang voor mij. Maar het was zondag leuk om mensen in en om de ploeg tegen te komen met wie ik heb gewerkt.

PSV-Vitesse was de beste wed­strijd die ik dit seizoen heb gezien. Qua tactisch schouwspel en spekta­kelwaarde. We hebben het er in Nederland altijd over dat we niet meer kunnen verdedigen. Maar nu was het vaak op het randje. Ik vond dat fantastisch. Het hoort bij het voetbalspel. Zeker op het mid­denveld was het geweldig te zien hoe Theo Janssen en Marco van Ginkel de twee zogenaamd beste middenvelders van Nederland af­troefden. Maar wat Strootman en Van Bommel samen doen, dat doet Janssen in zijn eentje. Hij was outstanding. Hij heeft de sleu­tel eruit gehaald bij PSV door zijn sterke positiespel, en zijn passes waren geweldig.

Janssen is bij Vitesse het cement tussen de stenen. Als wij wegvalt, dan worden Van der Heijden en Van Aanholt kwetsbaar. Janssen is enorm bepalend in de uitvoering. Wat nog belangrijker is, is dat hij goed in evenwicht is met die klei­ne van Van Ginkel. Bij PSV is het middenveld statischer. Bij Vitesse staat daar een strateeg met Jans­sen, een scorer met Reis en een lo­per, een van box to box- speler, met Van Ginkel.

Wat er voor Vitesse mogelijk is, zal nu blijken. Nu gaat het feest pas echt beginnen. Vanaf nu is Vi­tesse voor iedereen de grote favo­riet.

Tegenstanders zullen blij zijn met een punt. Nu is Vitesse ver­plicht van Heerenveen en Heracles te winnen in plaats van gelijk te spelen. Het is de vraag wat de spe­lers gaan doen met alle aandacht. Blijven ze met de voetjes op de grond? Ook daarin speelt Janssen een cruciale rol, zie ik in de media. Hij heeft alles al meegemaakt.

Ik denk dat PSV kampioen wordt. Op basis van het grote aantal kan­sen dat het tegen Vitesse heeft la­ten liggen en op basis van de breedte van de selectie. Veel hangt af van Ajax-PSV, komende zater­dag.
Voor Ajax is het van levensbe­lang dat het gat niet opnieuw ne­gen punten wordt. Feyenoord heeft nu een licht programma, die ploeg zal er wel bij komen.

Wat Vitesse betreft is het belang­rijk dat er snel duidelijkheid komt of Bony in de winter blijft of niet. Dat mag niet te lang duren, anders wordt iedereen onrustig. Ik heb hem tegen PSV op de weegschaal gegooid in een wedstrijd waar het om ging. En het is wel een gigant, hoor. Niet alleen als scorer, maar ook als aangever en doorkopper, in het vasthouden van de bal. Hij doet ook iets wat je tegenwoordig bijna niet meer ziet. In de slotfase ging hij als een van de beste verde­digers meeverdedigen in de lucht. Vitesse is wel afhankelijk van Jans­sen en Bony. Ik weet niet of vol­doende andere spelers veel groei­mogelijkheden hebben.

Ik vind FC Twente individueel een stuk minder dan vitesse. Het mid­denveld van Twente is minder, Braafheid is over zijn niveau heen en de twee centrumspitsen Cas­taignos en Bulykin hebben niet het niveau van Bony en Reis, verre­weg van dat zelfs.

In mijn tijd bij Vitesse wilde PSV Lazovic van ons overnemen. Toen heb ik meteen gevraagd om een ruil met Reis. Er waren echter mensen binnen Vitesse die hem niet zo goed vonden. Reis speelde in het tweede van PSV rechtsbui­ten, daar hebben ze hem lang niet goed ingeschat.

Jonathan is een enorme liefheb­ber. Een heel goede, lieve jongen, die door omstandigheden wat van het rechte pad was geraakt. Ik kwam hem zondag tegen. Hij wist nog dat ik hem naar Vitesse wilde halen en was zeer enthousiast. Het feit dat hij door dat ondershirt te tonen aan zijn moeder denkt, dat vind ik geweldig. Als trainer zou ik het niet erg vinden dat hij geel krijgt omdat hij daarbij zijn shirtje uittrok. Dit zijn spelers met een bijzondere emotie, die moet je niet in een keurslijf drukken, want dan ben je ze kwijt. Die moet je voor je blijven winnen.

Vitesse eindigt bij de eerste vijf. Op mijn gevoel zeg ik de vierde plaats. En Twente wordt vijfde. Ik denk dat de traditionele top drie dit seizoen sinds lange tijd wordt hersteld.’

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: