7 mei 2020 In de media

’Historisch akkoord’ binnen betaald voetbal over salarisvermindering

De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering.
Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo’n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Het akkoord is gesloten tussen werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ondersteunen de maatregelen. De partijen spreken van een „historisch akkoord.”

Het pakket aan noodmaatregelen bestaat uit collectieve aanbevelingen en bindende afspraken. De aanbevelingen zijn bedoeld voor het resterende deel van het inmiddels afgebroken seizoen en de eerste seizoenshelft van het seizoen 2020/2021. Zo is het verzoek om af te zien van collectieve bonussen of daarvoor een minnelijke regeling te treffen. Wat betreft salarisreductie hanteren de betrokken partijen een ’progressieve staffel’, wat betekent: hoe hoger het salaris, hoe meer spelers en trainers inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. De aanbeveling van salarisreductie geldt in principe tot 1 januari 2021.

Verantwoordelijkheid genomen
„Wij zijn op een gepaste wijze trots dat we in deze voor iedereen bizarre, moeilijke en onrustige tijden toch collectieve afspraken hebben kunnen maken met de vakbonden over noodmaatregelen voor het betaald voetbal”, aldus FBO-directeur Serge Rossmeissl. „Het geeft aan dat iedereen binnen de voetballerij zich volledig bewust is van de ernst van de crisis en de gevolgen voor het betaald voetbal. Daarnaast bewijst deze regeling dat het betaald voetbal de verantwoordelijkheid neemt om eerst naar zichzelf te kijken, bij het nemen van noodzakelijke maatregelen.”

Eerste branche
Het betaald voetbal is de eerste branche die in Nederland in deze corona-tijd collectieve afspraken heeft weten te maken over salarisreductie en neemt een unieke positie in binnen Europa.

De KNVB berekende al dat de clubs minimaal 300 miljoen euro aan inkomsten mislopen, omdat het huidige seizoen voortijdig is beëindigd. Het ziet ernaar uit dat de stadions ook komend seizoen nog maanden gesloten zullen blijven voor het publiek, waardoor de schade voor de clubs nog groter wordt. De KNVB heeft de overheid om hulp gevraagd, maar benadrukte dat het Nederlandse profvoetbal eerst zelf financiële offers zal moeten brengen.

TG / foto’s SV

Hoofdsponsor: