14 september 2010 In de media

Echte werk begint voor Vitesse

Merab Zjordania is nu een maand actief als president van Vitesse. De nieuwe club­baas heeft het elftal in die periode alleen maar wed­strijden zien verliezen.
‘ Vanaf vandaag gaat Vit­esse voor het lands­kampioenschap’, zei voorzitter Maasbert Schouten op maandag 16 augus­tus, tijdens de presentatie van Me­rab Zjordania in GelreDome. De opmerking van Schouten zorgde voor een enorm hoog verwach­tingspatroon.

Inmiddels zijn we vier weken en acht aankopen, maar ook drie com­petitiewedstrijden en drie nederla­gen verder. Vitesse staat zeventien­de, heeft na vijf wedstrijden slechts drie punten. Een dergelijke score was voor de komst van Zjor­dania ingecalculeerd, gezien het zware programma. Maar de nieu­we perspectieven van de club plaatsen elke nederlaag in een an­der licht.

Trainer Theo Bos heeft al ver­klaard dat de voorbereiding eigen­lijk nu pas is begonnen, nu steeds meer aanwinsten aansluiten op de training. Veel tijd voor het smeden van een vernieuwd elftal heeft de Arnhemse oefenmeester echter niet. Zjordania wil dit seizoen de play-offs om Europees voetbal ha­len. Een duidelijke opdracht aan het adres van de trainer.

Met Nacer Barazite, Isamaïl Aissati en met name Nemanja Matic en Slobodan Rajkovic heeft Zjordania spelers aangetrokken, die al met­een hebben aangetoond dat ze het elftal versterken. Het wachten is nu onder meer op de inzetbaar­heid van Guram Kashia en Marcus Pedersen. Kashia moet de verdedi­ging sterker maken. Het treffen met Heerenveen onderstreepte za­terdag de zwakte van deze linie.
Pedersen moet het tweede pro­bleem van het elftal oplossen.

Door de recente transfers heeft de ploeg gewonnen aan offensieve kwaliteit en creativiteit, maar een authentieke afmaker heeft Bos nog niet in zijn selectie zitten. Die rol is straks weggelegd voor de nog van een blessure herstellende Pe­dersen.

Wanneer Bos alle nieuwe mannen aan boord heeft, dan moet een plek in het linkerrijtje absoluut mogelijk zijn. Zjordania verklaarde dit weekeinde dat hij de selectie in­dien nodig tijdens de winterstop nogmaals gaat versterken door twee of drie aankopen te doen.

Het is duidelijk dat de clubpresi­dent uit Georgië komend seizoen met zijn club Europa in wil.
Om deze aspiraties niet vroegtijdig te laten verdwijnen, heeft Vitesse de komende wedstrijden resulta­ten nodig. Met NAC Breda (thuis), Excelsior (uit) enWillem II (thuis) wacht de Arnhemse ploeg drie par­tijen waarin de slechte start van de competitie moet worden recht­gezet.

Dat zal Zjordania verwachten, na al die nederlagen die hij al heeft ge­zien. En dat zal heel voetbalmin­nend Nederland verwachten, na de met veel klaroengeschal binnen­gehaalde acht versterkingen. De druk op de trainers en spelers is vanaf nu enorm. Niet de voorberei­ding, maar het echte werk is nu be­gonnen voor het Vitesse van Zjor­dania.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: