14 juli 2021 In de media

ECV: 17 wedstrijden Europese deelnemers naar zondag 20.00 uur.

De vennoten van de Eredivisie CV hebben een aantal besluiten genomen die de KNVB in het speelschema van de hoogste competitie in het betaald voetbal (seizoen 2021/’22) zal doorvoeren. Het gaat om het faciliteren van de Nederlandse clubs die uitkomen in de Europese toernooien van de UEFA en het inplannen van wedstrijden op de zondagavond 20.00 uur.

Voor de clubs die actief zijn in de Europese toernooien (Champions League, Europa League en Europa Conference League) en de kwalificatiewedstrijden hiervoor, gelden een aantal deadlines om hun wensen kenbaar te maken: 19 juli, 2 augustus, 30 augustus, 14 december, 25 februari en 18 maart. Verzoeken die op tijd binnenkomen en in lijn zijn met de afspraken van de veranderagenda, worden bij akkoord van de lokale autoriteiten altijd doorgevoerd. Komt het verzoek na de deadline binnen, dan is de medewerking van de andere betrokken partijen vereist.

Daarbij bestaat er de verplichting om alle tijdslots van ESPN in te vullen, waardoor het wijzigen van één wedstrijd meestal ook leidt tot het verschuiven van een tweede wedstrijd. Mochten meerdere Europees uitkomende clubs hetzelfde verzoek indienen, dan krijgt het team dat de meeste vlieguren moet maken voor de Europese wedstrijd de voorkeur.

Zondag 20.00 uur

Tevens is binnen de Eredivisie CV besloten dat 17 wedstrijden op zondagavond 20.00 uur worden afgetrapt. Na de loting van de groepsfase van de Europese toernooien worden zondagavondwedstrijden voor het najaar vastgesteld, waarbij ook nog goedkeuring nodig is van de burgemeester van de speelstad. In december gebeurt dit voor het voorjaar. Elke club speelt gedurende het seizoen zoveel mogelijk niet meer dan één thuiswedstrijd op dit tijdstip. De uitwedstrijden worden eveneens verspreid onder de clubs. De wedstrijden op dit tijdstip die door de Europees spelende clubs worden aangevraagd, worden afgetrokken van deze 17. Het kan dus zijn dat uiteindelijk niet elke club een keer op zondagavond speelt.

Ook dit besluit van de Eredivisie en clubs zal de KNVB doorvoeren.

Bron: KNVB / Foto's: SV

Hoofdsponsor: