20 januari 2020 In de media

Edward Sturing herkent zich bij Vitesse in racelegende Niki Lauda

Ook zijn vijfde periode als (interim-)trainer van Vitesse is Edward Sturing begonnen met een goed resultaat. ’Edje Interim’ verloor nog nooit als hij het moest overnemen en bij de drie zeges en het gelijkspel, waarmee hij in het verleden aftrapte, kwam ditmaal opnieuw een zege.
Vitesse won in Sittard eenvoudig van Fortuna, dat zes thuisduels op rij ongeslagen was: 1-3.[Edward Sturing wil niet te hard van stapel lopen met Vitesse. „Bij vlagen hebben we leuke dingen gedaan, maar bij vlagen was het ook minder.”]Edward Sturing wil niet te hard van stapel lopen met Vitesse. „Bij vlagen hebben we leuke dingen gedaan, maar bij vlagen was het ook minder.”

In Sittard nam Sturing voor het eerst sinds 19 mei 2018 (de van FC Utrecht gewonnen returnwedstrijd in de finale van de play-offs) als hoofdverantwoordelijke plaats op de bank. Waar voorganger Leonid Slutsky door het ijsberen en het gewiebel op zijn stoel niet kon verhullen tijdens wedstrijden één brok zenuwen te zijn, wekt Sturing in de dug-out de indruk de rust zelve te zijn, maar schijn bedriegt.

Stress
„Of het leuk was? Nou leuk… Het waren vooral ook weer veel zenuwen. Ik heb ooit een biografie van Niki Lauda gelezen en die zei het goed. ’Als ik in die auto zit, dan wil ik eruit. En sta ik naast die auto, dan wil ik maar één ding en dat is die auto weer in’. Dat is het gevoel wat je hebt. Als je als trainer die stress hebt, denk je ’het mag wel wat minder’, maar als je die niet hebt, mis je dat. Heel raar is dat.”

Na afloop drukte Sturing een al te groot enthousiasme over het nieuwe Vitesse direct de kop in. „We moeten niet euforisch zijn en denken dat we het geweldig gedaan hebben. Bij vlagen hebben we leuke dingen gedaan, maar bij vlagen was het ook minder.”

"Mijn grote probleem is dat ik geen geduld heb"
Sturing wil heel anders voetballen met Vitesse dan hoe de Arnhemmers dat deden onder Slutsky, maar noodgedwongen heeft hij zijn ideaalplaatje moeten afzwakken. „Mijn grote probleem, en dat is ook mijn zwakte, is dat ik geen geduld heb. Maar toch moet ik het zo doen. Als je het midden in het seizoen overneemt en je verandert totaal van speelwijze dan kan het niet anders. Een ploeg die gewend is om in te zakken, druk te geven met twee spitsen en met twee lijnen van vier op eigen helft te staan moet nu ineens naar voren gaan spelen. Dat is zo’n groot verschil. Niet alleen in denkwijze, maar ook in fysieke belasting. Dat kun je niet ineens zomaar omgooien, want je moet onderweg wel resultaat halen. Als je dat niet doet, gaan mensen niet meer geloven in jouw verhaal.”

Tegen Fortuna zag Sturing zijn ploeg delen van de wedstrijd heel dominant spelen, maar in de slotfase was Vitesse het initiatief compleet kwijt. „Op een gegeven moment raakt het motortje een beetje leeg en loopt alles weer achteruit. De laatste twintig, vijfentwintig minuten staan we in onze eigen zestien en komen we er niet meer vanaf, omdat we geen druk meer naar voren geven. Dat ga ik niet in twee weken oplossen. Je moet tijdens de competitie stappen gaan maken en dat valt niet mee.”

Tannane maakt verschil
Het waren de prima spelende Oussama Tannane, die scoorde uit een vrije trap waar Fortuna-doelman Koselev zich op verkeek, en spits Tim Matavz, die twee mooie spitsengoals maakte, die voor Vitesse het verschil maakten tegen Fortuna. De spelvreugde en de arbeidslust van Tannane sprongen in het oog. De begaafde technicus begon met een grote fysieke achterstand aan het seizoen en miste een groot deel van de eerste seizoenshelft door een blessure, maar heeft grote stappen vooruit gezet. „Als je drie maanden niet hebt gevoetbald, is het heerlijk om terug te komen. De vreugde zat erin. Dat kon je wel zien deze wedstrijd. Ik voel me fit, kan weer mijn acties te maken en heb genoeg lucht om door te gaan.”

Sturing was erg blij met wat Tannane liet zien. „Tannane was geweldig. Wat hij gelopen heeft en de instelling die hij getoond heeft, waren heel goed. Vergeet niet dat hij terug komt van een blessure. Dan is het heel knap als je dit kunt brengen. Ik weet zeker dat hij heel diep is gegaan. Hij is een zeer creatieve speler, van wie je als trainer ook wel eens denkt ’o jee, wat gebeurt hier’, maar mensen komen voor dit soort spelers naar het stadion.”

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: