Edward Sturing: ‘Brugfunctie perfectioneren”
Inmiddels is Sturing als assistent-trainer bij het eerste elftal van Vitesse actief én vertolkt hij een brugfunctie tussen de grootste talenten die de stap naar het grote werk willen zetten.
Sturing vertelt, bevlogen als hij is, met een enorme dosis passie over zijn vak: “Interesse in jeugdvoetbal is er altijd geweest, ook in de tijd dat ik zelf nog als profvoetballer actief was. In die tijd trainde al regelmatig de A-, B- en C-junioren.
Het opleiden van spelers, hen helpen naar een bepaald niveau te groeien is waar je het voor doet. Tegelijkertijd viel mij als profvoetballer op dat er regelmatig jonge jongens mochten meetrainen met de selectie, maar dat zij na een aantal trainingen al werden afgeserveerd. Opmerkelijk en onbegrijpelijk. Toen dacht ik al; dat kan ook anders.”
Met ruim vierhonderd competitiewedstrijden op zak beëindigde Sturing in 1998 zijn actieve carrière. Van een zwart gat was geen enkele sprake, want al snel stroomde de Gelderlander in het vak van voetbaltrainer. Na enkele jaren bij Vitesse in de staf stapte Sturing in 2006 over naar PSV, waar hij hoofd opleiding werd. Sturing: “Bij een topclub als PSV is het nóg moeilijker om als jeugdspeler door te stromen naar het eerste, simpelweg omdat het instapniveau hoger is.
We vroegen ons af; hoe kunnen we die laatste stap succesvoller maken? Die laatste stap zal voor een jeugdspeler altijd groot blijven. Het gaat er dus om hoe je er als speler en club mee omgaat. Ik schreef een beleid over de zogenaamde ‘brugfunctie’ tussen de jeugd en beloften en het eerste elftal. De essentie was om een persoon te hebben die de toptalenten zou gaan begeleiden om te kijken of die laatste stap gezet kon worden. We stonden op het punt om het plan uit te voeren, maar toen keerde ik terug naar Vitesse om bij het eerste elftal aan te sluiten.”
Sturing vervolgde zijn loopbaan als hoofdtrainer bij FC Volendam en als assistent-trainer ging hij het Turkse avontuur aan bij Genglerbirligi SK en Kayseri Erciyesspor. In 2014 keerde Sturing terug bij zijn grote liefde, Vitesse “Tweeënhalf jaar geleden raakte ik weer in gesprek met Vitesse om terug te keren in de organisatie. Hoewel zo’n brugfunctie niet bestond, bleken technisch directeur Mo Allach, toenmalig hoofd Vitesse Voetbal Academie Gerry Hamstra en ik er hetzelfde over te denken.
Vanuit die gedachte ben ik ingestapt als ‘prestatie- en talentencoördinator’. Ik ging mij bezig houden met het optimale halen uit onze talenten en ik sloot aan bij de staf van Jong Vitesse." Maar hoe ziet zo’n dag er dan uit? Sturing; “We begeleiden, met name de toptalenten, individueel om zo veel mogelijk uit de persoon en het talent te halen. Hoe functioneert een speler? Waar komt hij te kort? Waar valt de winst te pakken? Ook met de trainers overleg je regelmatig. Je bespreekt de verbeterpunten en discussieert daarover, want het betekent lang niet altijd dat je het met elkaar eens bent.
Stap voor stap wordt de ontwikkeling gemonitord en in de gaten gehouden wat er nodig is om steeds dichterbij het ultieme doel te komen, definitief slagen als profvoetballer. Je gaat een wederzijdse samenwerking aan met hetzelfde doel; die speler beter maken en voorbereiden op de belangrijke stappen richting een carrière als prof.”
Niet alleen de voetbaltechnische aspecten komen aan bod. Sturing vertelt: “Het gaat ook om het mentale gedeelte. Je geeft bij een speler aan waarin hij terecht gaat komen. Wat komt er op je af als je je debuut gaat maken? Hoe voelt dat? Wat komt er allemaal bij kijken op het gebied van media? Omgaan met teleurstellingen hoort er bij. Hoe vang je zo’n jongen op als hij na een aantal goede wedstrijden te maken krijgt met een mindere periode? Als je als speler echt de top wil bereiken, komt daar veel meer bij kijken dan talent. Het moet een manier van leven zijn. Je schakelt ook met de studiecoördinator. Vaak is er een verband zichtbaar tussen resultaten op school en op het veld. De omgeving is een goede indicatie van hoe een jongen in elkaar steekt en hoe hij zich voelt. Met de driehoek ouders, school en club heb je veel contact om de situatie te optimaliseren.”
Sturing vervulde twee seizoenen de brugfunctie voordat hij het afgelopen seizoen aansloot bij de technische staf van het eerste elftal. Onder de hoede van hoofdtrainer Henk Fraser en beleidsbepaler Mo Allach probeert Sturing in zijn rol als assistent-trainer zich nog zo veel mogelijk te bekommeren om de jonge jongens in de selectie en de talenten die er aan zitten te komen. “Als assistent-trainer denk je voornamelijk aan de resultaten van het eerste elftal op de korte termijn. Daarnaast probeer ik ook de lange termijn in de gaten te houden. Samen met de staf houden we de ontwikkelingen van de jongens die er aan komen zo goed mogelijk in het oog. Zelf zie ik alle wedstrijden van Jong Vitesse, zo veel mogelijk van Vitesse 019 en ga ik regelmatig naar jeugdinterlands. Doordat ik zelf bij het eerste elftal werk, weet je wat er van een speler wordt gevraagd in de eredivisie. Die ervaring neem je mee en probeer je over te brengen op de jonge spelers.”
Sturing zit bij Vitesse uitstekend op zijn plek. In Arnhem heeft hij een club gevonden die gehoor heeft gegeven aan zijn plannen en visie op presteren en ontwikkelen. "Vitesse is een club die open staat voor nieuwe dingen. Mo Allach is daarin een drijvende kracht.
Mede dankzij Mo staat innovatief werken hoog op de agenda bij Vitesse. De functie zoals ik die bekleedde en invulde was er niet. Omdat de voetbalmensen binnen Vitesse hierin geloofden, hebben we het gecreëerd. In mijn ogen is het niet voor niets dat de KNVB de voetbalacademie van Vitesse de status ‘internationale voetbalacademie’ heeft gegeven. Ik verwacht dat in de toekomst veel meer clubs een dergelijke functie gaan creëren en implementeren. Nederland is een opleidingsland. De clubs in Nederland leven van het verkopen van zelf opgeleide spelers. De truc is om zo veel mogelijk uit het talent te halen. Dat ben je moreel verplicht naar je talenten toe én voor je eigen club en Nederland als voetbalnatie.”