7 augustus 2017 In de media

Eén met Vitesse tijdens de wedstrijd, ondanks de boycot

Enkele honderden Vitessesupporters keken zaterdagmiddag op de Korenmarkt en in tal van kroegen in Arnhem naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen bekerwinnaar Vitesse en landskampioen Feyenoord.
Uit pure frustratie en woede tegen zo veel onrecht gooien Vitessesupporters volle bekers bier in de lucht en tegen de gevel van de kroegen Bloopers en XO op de Korenmarkt. Maar als scheidsrechter Danny Makkelie na raadpleging van de videoscheidsrechter besluit de strafschop voor Vitesse toch toe te kennen en Alexander Büttner feilloos raak schiet, dreigt de Korenmarkt te ontploffen.

Enkele honderden supporters vieren op het uitgaansplein de gelijkmaker van Vitesse tegen Feyenoord. ,,Ik dacht dat de Johan Cruijff Schaal niets voorstelde. Kijk om je heen. Iedereen gaat uit zijn dak'', merkt de vriendin van een Vitesse-aanhanger lachend op. Even zijn de naar schatting 350 tot 400 Vitessesupporters vergeten dat ze uit protest tegen het KNVB-beleid deze zaterdag niet naar stadion De Kuip in Rotterdam zijn afgereisd.

In hun ogen kreeg Vitesse veel te weinig kaarten, alleen voor het uitvak in Rotterdam, voor de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Uit protest bleven ze thuis. ,,Ik vind dat we met die boycot een goed signaal hebben afgeven. Het is wel balen dat we onze club hier moeten aanmoedigen, maar dit is nog altijd beter dan alleen thuis op de bank te zitten'', zegt Jop van der Spek uit Arnhem.

Met enkele tientallen Vitesse-aanhanger kijkt hij de wedstrijd op een groot scherm in 't Taphuys op het Jansplein. Ook bij andere cafés wordt op verschillende schermen naar de wedstrijd gekeken. Overal is het gezellig druk. In Murphy's op de Varkensstraat schreeuwen voetballiefhebbers hun club naar de gelijkmaker. ,,We zijn speciaal eerder opengegaan'', aldus een medewerker.

Bij voetbalkroegen als De Schoof op de Korenmarkt en Heeren van Aemstel op de Kortestraat zijn de Vitessefans vooral bezig met het verwerken van de snelle achterstand. Bram Lichtenberg uit Arnhem was graag naar Rotterdam gegaan. ,,Samen met duizenden andere Vitessesupporters. Maar ik zou me nu een verrader voelen als ik was gegaan. Ik vind het wel goed dat we massaal in de stad kijken'', zegt hij in de rust bij het verlaten van Bar Florian aan de Jansplaats.

Maar bij XO en Bloopers drommen de meeste supporters samen. Onder hen een groepje vrienden uit Huissen dat zich vermaakt met een vrouw die Vitessesjaals verkoopt. Bij het spandoek van het Rijnfront staat Tim van der Kroon uit Duiven. ,,Dit is goed. Zo laten we zien dat wij ondanks de boycot als één man achter ons cluppie staan. We zijn ook vanmiddag één met Vitesse.''

Vitesse verloor de wedstrijd uiteindelijk na strafschoppen.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: