8 september 2016 In de media

Een zelfbewuste Yankee landt in Arnhem

Vitesse telt dit seizoen drie spelers van Chelsea. De laatste is de grote onbekende: de Amerikaan Matt Miazga.
Achter de brede torso verrijst een typisch product van de Amerikaanse sportcultuur. Een aartsoptimist, een vechter overtuigd van zijn kwaliteiten. Een atleet met de etiquette van een rechtgeaarde Yankee. Hij is in Arnhem om zich verder te ontwikkelen. Zeker. Maar dan wel in de basis. Dat daar geen misverstand over bestaat.

Matt Miazga (21) is de nieuwste exponent uit het samenwerkingsverband van Vitesse met Chelsea. De verdediger uit de Verenigde Staten, 1.93 meter bij 83 kilo spieren, is vorige week letterlijk een kwartier voor het sluiten van de transfermarkt door de Arnhemse club binnengehaald. Miazga is na Lewis Baker en Nathan de derde huurling van de Premier League-club uit Londen.

Miazga is een zelfbewuste Amerikaan. Als kind van Poolse ouders groeit hij op in Clifton, een kleine stad op 30 kilometer van New York. Daar, in The Big Apple, komen zijn dromen ook uit. Miazga wordt in 2009 ontdekt door topclub New York Red Bulls en stoot door tot de Major League Soccer. In januari van dit jaar hengelt het magische Chelsea hem zelfs binnen. Voor vijf miljoen dollar. "De hele familie was natuurlijk blij", zegt Miazga. "Chelsea is in de VS de top of the bill."

Maar ook een andere wereld. Miazga mag dan tweevoudig Amerikaans international zijn, bij binnenkomst in Londen treft de centrumverdediger erkende sloopkogels als Gary Cahill en John Terry aan. En nadat Chelsea op de slotdag van de transferwindow ook nog David Luiz (Paris Saint-Germain) en Marcos Alonso (Fiorentina) aantrekt, valt hij over de rand.

"De situatie was op voorhand bekend", vertelt Miazga, nu in Arnhemse dienst. "Er werd bij Chelsea tot het laatste moment gewacht. Lastig, ja, maar ik wist welke clubs in beeld waren. Ik heb me nooit zorgen gemaakt."

De mannetjesputter wil wel even een misverstand uit de wereld helpen. Jazeker, het Spaanse Espanyol is deze zomer in beeld geweest. "Maar er waren wel meer clubs", stelt hij. "Vitesse stond ook al lang op de lijst. Uiteindelijk heb ik daarvoor gekozen. Chelsea bepaalt de keuze niet alleen. Ik wilde naar Vitesse."

Omdat Arnhem de perfecte voedingsbodem is om door te groeien, stelt hij. "Mooie club, goede staf, fraai complex, sterke competitie en goede spelersgroep", somt hij moeiteloos op. "Ik ben hier uitstekend opgevangen en moet nu vol aan de bak."

Want als echte Amerikaan is de basis natuurlijk het voorland. Een tijdpad kent de verdediger niet, de uitkomst van zijn avontuur in Nederland wel. "Ik kom hier om te spelen. Alle middelen zijn voorradig, ik moet alleen de coach en de staf overtuigen. Ik ben daar helemaal klaar voor. Ik heb in de voorbereiding mijn wedstrijden gespeeld bij Chelsea. Fitheid is geen probleem. Ik wil zo snel mogelijk een basisplaats afdwingen."
 

Gelderlander / Foto’s CFC

Hoofdsponsor: