1 april 2011 In de media

Eer en trots de inzet bij ‘Derby van Gelderland’

Met een respectievelijke tiende (NEC) en vijftiende (Vitesse) plaats op de ranglijst staat er voor beide rivalen aanvankelijk nog maar weinig op het spel.

Vitesse heeft zich zo goed als zeker veilig gespeeld en NEC kan alleen bij een karrenvracht aan overwinningen de play-offs nog bereiken.

Toch is de wedstrijd van aanstaande zondag er eentje waarbij veel op het spel staat. Vitesse heeft grote toekomstplannen en kan daarbij goodwill kweken bij de eigen supporters door de rivaal te verslaan. De Nijmegenaren eindigen de laatste paar jaar vaak boven Vitesse, maar wisten desondanks pas twee keer in de clubhistorie te winnen in Arnhem. In 1979 was het voor het laatst dat de punten mee terug gingen naar Nijmegen.

Geheimzinnig

Vooraf gezien lijkt het dus een aantrekkelijk duel te kunnen worden, al willen beide trainers nog niets prijsgeven van de manier waarop de teams elkaar gaan bestrijden. Zowel Albert Ferrer als zijn collega Wiljan Vloet lieten hun ploeg achter gesloten deuren trainen. Pers en publiek waren niet welkom bij de laatste voorbereidingen op de derby. Het geeft aan dat beide kampen weten wat er op het spel staat en er ook alles aan zullen doen om deze prestigestrijd te winnen.

Spits

Iemand die zijn laatste ‘Derby van Gelderland’ gaat spelen is NEC-spits Björn Vleminckx. De bonkige aanvaller en topscorer van de Eredivisie vertrekt na dit seizoen naar Club Brugge. Het zal voor NEC een aderlating zijn, aangezien de Belg fungeert als de absolute aanvalsleider en heeft laten zien te beschikken over een prima scorend vermogen. Het geld van de transfersom (3,3 miljoen euro) zal gebruikt worden om ook volgend seizoen weer een scorende spits in de gelederen te hebben.

Vitesse hoopt zondag eindelijk nieuwbakken spits Wilfried Bony te zien schitteren. De Ivoriaan kwam eind januari over van Sparta Praag, maar was door een spierblessure nog maar slechts 44 minuten inzetbaar. In dat duel, tegen De Graafschap, wist de centrumspits wel direct de 1-0 te scoren. Man in vorm Nemanja Matic ontbreekt bij Vitesse, hij is geschorst voor het duel.

Gelderland

Vooraf gezien lijkt het duel van zondag een mooi affiche. Het is aan de spelers en trainers om deze verwachting ook daadwerkelijk waar te maken. Aangezien de wedstrijd van NEC en Vitesse eerder dit seizoen eindigde in een 0-0 gelijkspel, mag de winnaar van zondag zich de rest van het seizoen de ‘nummer 1 van Gelderland’ noemen.

Afwezigen:

Vitesse: Caldirola (been), Kalogly (knie), Snijders (knie), Rajkovic (rug), Matic (geschorst)
NEC: Wellenberg (knie), Will, Zimling, Amieux (allen geschorst)

Goal

Hoofdsponsor: