17 december 2013 In de media

Eerste herfsttitel Vitesse

Arnhemse ploeg boekt tegen NAC Breda zesde zege op rij (3-2) en staat voor eerste keer halverwege de competitie bovenaan.
Vitesse heeft zich voor de eerste keer in de historie ge­kroond tot herfstkampioen van Nederland. Door de 3-2 overwin­ning op NAC Breda, gisteren in GelreDome, is de Arnhemse ploeg koploper na 17 van de 34 speelronden in de eredivisie.

De competitie is nu dus halverwe­ge. Komend weekeinde komen de eredivisionisten voor de laatste keer in dit kalenderjaar in actie. Vitesse gaat op bezoek bij Hera­cles Almelo. Staat de ploeg daarna nog steeds bovenaan, dan begint het als lijstaanvoerder aan de win­terstop en mag het zich ook de winterkampioen noemen.

Vitesse heeft 36 punten, dat is er eentje meer dan vorig seizoen toen de ploeg onder trainer Fred Rutten halverwege op de vierde plaats stond. Het puntentotaal van de herfstkampioen onder­streept de nivellering in de eredi­visie, maar de koppositie van Vit­esse lardeert ook de indrukwek­kende groei van het team onder trainer Peter Bosz in Arnhem.

„Het zegt allemaal nog helemaal niets, helaas, want in de winter worden geen schalen uitgereikt”, sprak Bosz gisteren relativerend na al weer de zesde competitieze­ge op rij. „Ik vind wel dat we te­recht bovenaan staan. Sinds het sluiten van de transfermarkt zijn we heel stabiel geweest.”

Het team van Bosz heeft zich ont­wikkeld tot een frivole aanvalsma­chine. Daarbij is de trainer er in korte tijd in geslaagd het hele elf­tal te overtuigen van zijn strijd­wijze. Vaak worden ploegen kwetsbaar, wanneer een aantal spelers vooruit wil en een aantal spelers juist liever achteruit loopt. Dan valt de organisatie weg en komt het middenveld open te lig­gen. Bij Vitesse gebeurde dat de laatste maanden zelden of nooit, maar gisteren had de ploeg zo’n fase in het duel met NAC. Het was na de pauze, bij een 2-1 stand. De voor rust weggespeelde bezoe­kers roken hun kans en dwongen doelman Piet Velthuizen tot een cruciale parade na een kopbal van Jeffrey Sarpong.

Vitesse had het met name aan Lu­cas Piazon te danken dat de pun­ten verdiend in Arnhem bleven. De fijnbesnaarde Braziliaan is hard op weg de sensatie van de eredivisie te worden. Piazon staat in deze competitie al op tien tref­fers en acht assists en is daardoor bij 18 van de 40 competitiegoals van Vitesse betrokken.

Tegen NAC schoot Piazon een strafschop in de kruising (1-1, na­dat Jordy Buijs vanaf de stip 0-1 had gemaakt), zorgde hij met een individueel hoogstandje voor de 2-1 en legde hij de 3-1 uit een hoekschop op het hoofd van Kel­vin Leerdam, met zeven treffers de meest scorende verdediger uit de eredivisie. Anthony Lurling te­kende voor het slotakkoord (3-2).
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: